Afspraken over Molukse woningen

RIJSSEN - Woningcorporatie Viverion heeft concrete, uitgebreidere afspraken gemaakt met Stichting Teripang over prioriteit voor Molukse huurders in de wijk 't Lentfert.

Al sinds 2016 zijn er afspraken tussen Viverion en de Molukse stichting over het voordragen van huurders voor leegkomende woningen in deze 'Molukse' wijk. Stichting Teripan en Viverion gaan dit verder uitbreiden, waarvoor nu een apart convenant opgesteld zal worden. Vooruitlopend hebben de partijen al wel afgesproken dat per 1 juli 2021 niet langer een inkomenstoets gehanteerd zal worden als toewijzingscriteria voor de Molukse kandidaathuurders.

In ere herstellen
Met het convenant wil Viverion afspraken uit het verleden die gemaakt zijn op regeringsniveau met de Molukse gemeenschap in ere herstellen in Rijssen, zo laat directeur-bestuurder Tonita Garritsen weten. "Die afspraken zijn onvoldoende meegekomen in de wet- en regelgeving die voor ons als woningcorporatie geldt. Wij willen het lokaal goed regelen en nemen in ‘t Lenfert in Rijssen daarvoor de ruimte. In de Stichting Teripang hebben we een constructieve gesprekspartner gevonden.” Voorzitter Lucas Labobar van Stichting Teripang is blij met de constructieve gesprekken en het wederzijds begrip: "Verandering kan alleen plaatsvinden als men zich ook verdiept in elkaar. Dat Viverion de afspraken met de Molukse gemeenschap in ere wil herstellen, getuigt van kracht en respect. De keuze die Viverion heeft gemaakt komt voort vanuit de Molukse historische context. Vanuit die context handelen wij ook. Het gaat hierbij niet om discriminatie maar om de naleving van gemaakte afspraken en het behoud van de Molukse identiteit en geschiedenis."

Toekomstige plannen
Naast de toewijzing van woningen worden in het convenant ook andere belangrijke afspraken vastgelegd. Onder meer over de herstructurering van de wijk 't Lentfert, die nu gepland staat voor over 4 à 6 jaar tijd. Viverion zal ook dan weer de dialoog zoeken met de Molukse gemeenschap, zo laat men weten. In 2020 werd al een eerste bewonersbijeenkomst gehouden om mensen te informeren over deze plannen.