Gemeente sluit 2020 positief af, ondanks grote uitdagingen

HELLENDOORN - Ondanks de grote uitdagingen van afgelopen jaar - financieel en op ander vlak - heeft de gemeente 2020 toch af weten te sluiten met een positief resultaat op de jaarrekening. Onder aan de streep hield men een nette 2,3 miljoen euro over.

"Terugkijkend mogen we meer dan tevreden zijn. Onze dienstverlening ging ‘gewoon' door, we hebben inwoners en bedrijven op alle mogelijke manieren kunnen helpen en ook nog eens meer dan 90 procent van de forse ombuigingsopgaven waargemaakt. We hebben bewezen dat we als gemeente, ook op financieel gebied, flexibel en wendbaar zijn," constateert wethouder Jelle Beintema. In 2020 heeft de gemeente de dienstverlening volledig aangepast op de coronasituatie. Vanaf maart 2020 heeft het overgrote deel van de medewerkers thuisgewerkt, maar is de dienstverlening wel zo normaal mogelijk voortgezet.

Duurzame stappen
Afgelopen jaar zijn in Hellendoorn ook belangrijke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid, met name qua de invulling van de Regionale Energie Strategie. In de diverse kernen hebben bewoners via digitale middelen meegedacht en -gepraat om in hun eigen woonomgeving hun bijdrage te leveren aan de omschakeling naar duurzame energie.

Veerkrachtig
Het ondersteunen van inwoners, ondernemers en instellingen in de coronatijd vergde een grote inzet. Doel was om de steun zo goed mogelijk daar te krijgen waar deze het hardste nodig was. De gemeente spreekt ook grote waardering uit voor de veerkrachtigheid van de samenleving om elkaar te helpen.

Bezuinigen
De gemeente stond ook voor een grote ombuigingsopgave afgelopen jaar; na tekorten in 2019 moest de gemeente bezuinigen op diverse fronten. Deze doelen zijn voor een groot gedeelte gehaald; er werd 8 miljoen aan maatregelen doorgevoerd in de begroting waarvan 7,4 miljoen euro gehaald is. De gemeente keek ook binnen de eigen organisatie kritisch naar de uitgaven. Op 6 juli zal de gemeenteraad de jaarrekening vaststellen. Het college stelt voor om 1,8 miljoen euro in de reserves te stoppen en 511.000 euro beschikbaar te stellen voor projecten die nog niet volledig uitgevoerd zijn.