Afbeelding
Foto:

Functie elders

Politiek. U hebt vast geen zin in om het over politiek te hebben. Te warm. Maar vandaag lees ik in de krant iets wat toch veel inwoners in de gemeente zal raken. Pieter Omtzigt is uit het CDA gestapt. Het zat er al een tijdje aan te komen.

In Overijssel en ook in onze gemeente lopen de meeste aanhangers van Omtzigt rond. In een gemeente waar het CDA al jaren de lakens uitdeelt, is de sympathie groot voor deze dwarsligger. (In Hellendoorn haalde Pieter Omtzigt bij de Tweede Kamerverkiezingen 3601 stemmen, lijsttrekker Hoekstra 1521). Samenwerken met hem was niet altijd makkelijk werd verteld, maar de bewondering voor zijn vasthoudendheid en onstuitbare werkdrang was groot.

Politiek bedrijven is echter ook flexibel zijn. En dat was en is Pieter Omtzigt niet. Misschien was hij daarom ook eigenlijk niet geschikt voor de politiek. Mensen die burn out raken zijn meestal niet de mensen die het werk van zich af kunnen laten glijden. Het zijn de gedrevenen, de fanatiekelingen, de mensen die hart hebben voor hun werk, perfectionisten. Ze moeten leren loslaten, afstand nemen, genoegen nemen met een onsje minder of een compromis, maar dat is lastig als het tegen je karakter ingaat, of je gevoel van rechtvaardigheid.

De burgemeestersfunctie in Hellendoorn is vacant. Op Facebook las ik een oproep aan Omtzigt om in Hellendoorn te solliciteren: "Kom toch hier naar toe Pieter!”. Ik denk niet dat hij dat moet doen. Of vindt u van wel?


weedebee

Afbeelding