Afbeelding
Foto: Studio 81 (Henk van der Stouw

Boekpresentatie ‘Eczeem, het mut toch oarns an lign.’

RIJSSEN - “Stille mear, mien Tuutje, wat is dr toch ebuurd? Tröantjes oawer t snuutje, kleedje kèts eskuurd, komt mear eawn biej moo op ‘n skoot, tröantjes vort, joa zo wor j groot.” Dit zijn een aantal regels van een alom bekend gedicht van Herman Roosink en destijds ook voorgedragen door Harm oet Riessen. Afgelopen vrijdag droeg Gerrit Dannenberg dit gedicht voor tijdens de presentatie van zijn nieuwe gedichtenbundel genaamd ‘Eczeem, het mut toch oarns an lign’.

“Poeh het had mie toch wier te pak’n”, zei Dannenberg nadien met enige emotie in zijn stem. “Dat is nu wat gedichten doen, emotie en gevoel weergeven en gedichten in streektaal, die verbinden nog intenser.” Hij vervolgt: “En ik bin nog van de Tuute want mijn moeder is van Dangremond.”

Opvallende titel
Thea Kroese, die deze middag de presentatie in het Koetshuis bij kasteel Oosterhof verzorgde, zei hierbij: “Doar hej onmeunig vuur ewerkt.” Een opvallende titel, dat vond Dannenberg belangrijk. Kroese dacht eerst aan een kookboek omdat eczeem eigenlijk ‘overkooksel’ betekent. Maar er zijn ook heel andere gedachten bij dit woord. Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat goed geselecteerde kwaliteitspoëzie. Zowel de Nedersaksische als Nederlandse versie staan steeds op één pagina naast elkaar. Heel overzichtelijk en met voetnoten. Het tweede deel bestaat uit zowel Nederlandse alsook Franse, Engelse en Duitse klassiekers in de Nederlandse en Twentse vertaling. Mooi om op te merken hoe deze ‘verdichtingen’ van Dannenberg in het Twents klinken.

Eerste exemplaar
De presentatie werd tevens opgeluisterd met mooie muziek van dochter Gerjanne. Samen met dochter Marieke las Dannenberg een gedicht voor uit deze bundel en een paar aansprekende limericks. Dannenberg reikte het eerste exemplaar uit aan Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van de Provincie Overijssel. Die gaf op zijn beurt te kennen dat hij geniet van het Algemeen Beschaafd Nedersaksisch. "Hierdoor kom je dichter bij elkaar.” Dannenberg bedankte een aantal mensen die een bijdrage geleverd hebben bij de totstandkoming van dit boek. "De roots liggen natuurlijk bij de papieren krant De Roskam van Han Pape. In deze krant werden mijn gedichten drie jaar lang geplaatst.” Maar ook heeft hij veel taaladviezen betreffende ingewikkelde dingen gehad van Arie Jansen en Dick Tromp. Jan Willem Baan van Cantique verzorgde de omslag van het boek.

Te koop
Het boek 'Eczeem' is zeer de moeite waard om te lezen. Herkenbare en minder herkenbare gedichten komen aan de orde en dit zal bij eenieder weer een bepaald gevoel oproepen. Het is verkrijgbaar in de boekhandel voor 24,99 euro of bij Het Rijssens Museum voor 19,99 euro.
Foto: Studio 81 (Henk van der Stouw)