Dr. Harmsen neemt afscheid van zijn collega's van de Huisartsenpraktijk ZorgSaam én van zijn patiënten.
Dr. Harmsen neemt afscheid van zijn collega's van de Huisartsenpraktijk ZorgSaam én van zijn patiënten.

Dr. Harmsen met pensioen

Algemeen

NIJVERDAL - Na bijna 40 jaar als huisarts gewerkt te hebben, is Gerrit-Jan Harmsen met pensioen gegaan. Per 1 juli was hij al gestopt als praktijkhouder, maar hij werkte nog als waarnemend huisarts in verband met de vakantieperiode. Een officiële afscheidsreceptie wordt nog gehouden op zaterdag 28 augustus bij Bowling Boerderij Koersendijk.

Het kost wel moeite om het werken als huisarts los te laten. Dr. Harmsen vertelt: “Vier jaar geleden is dr. De Groot ingetrokken en toen hebben we afgesproken dat het voor mij een keer eindig zou zijn en als dan die datum in zicht komt, dan moet je dat ook doen.” Zijn patiënten worden overgenomen door de overige huisartsen bij ZorgSaam, veelal nog jonge mensen waarvan dr. Harmsen toch nog wel wat heeft kunnen leren. “In mijn tijd werd begonnen met formaliseren en standaardiseren van de zorg. Hoe zij dat nu doen daar heb ik nog wel wat van kunnen leren.” 

Friendly visiting

Tijdens zijn opleiding tot huisarts werd ‘friendly visiting’ gepropageerd. Hiermee werd bedoeld het bezoeken van oudere mensen die niet op de praktijk komen om te kijken hoe het met ze gaat. Dat heeft hij altijd gedaan. Dit zal na zijn pensionering door de praktijkondersteuners worden overgenomen. “Nu ik zelf wat ouder wordt, zie ik ook dat er nog een heleboel moet veranderen in de ouderenzorg. Ik heb in de coronatijd heel wat ouderen zien verpieteren en vereenzamen doordat ze nergens heen konden of mochten. Er is wel heel veel, maar het is aan elkaar koppelen van beschikbare zorg en vervoer van ouderen is hier toch wel een probleem. Vergelijk het maar met Amsterdam met op iedere hoek van de straat een tramhalte. Dat hebben we hier niet.” De coronacrisis heeft een hele impact gehad. “De zorg en bezorgdheid om de praktijk en de zieke mensen en mensen die aan corona overleden zijn, dat heeft erin gehakt”, aldus Harmsen. Plannen voor na zijn pensionering heeft hij dan ook nog niet gemaakt.

Veranderingen

In de afgelopen veertig jaar is er veel veranderd onder andere door het gebruik van digitale systemen. “Vroeger dan schreven we alle recepten op een briefje. Dat het nu allemaal gecomputeriseerd is, is wel een hele grote verandering.” Ook doet een huisarts tegenwoordig geen bevallingen meer. “Bevallingen waren wel tijdrovend, maar toch is het jammer dat we die niet meer doen. Verder doen we het peuter- en kleuterbureau niet meer. Ook dat heb ik altijd met veel plezier gedaan. Aan de andere kant zijn er ook heel veel dingen op ons bord gekomen, zoals bloedverdunners en de behandeling van suikerziekte.” De klachten zijn in al die tijd misschien niet veel veranderd, maar tegenwoordig is de vraag om snelle oplossingen wel toegenomen. Ook de patiënten zijn veranderd: “Mensen zijn niet verschrikkelijk overmatig mondig, maar het gesprek is niet meer eenzijdig. Er is een wisselwerking.” Toch heeft hij niet alleen oog gehad voor de snelle oplossing. Advies over leefstijl, zoals minder zout eten bij een hoge bloeddruk, heeft hij altijd gegeven. “Mensen hebben echter niet altijd vrijheid en gelegenheid gehad om daar wat mee te doen.”

Afscheidsreceptie

In verband met corona is er een indeling gemaakt op basis van de beginletter van de achternaam voor de afscheidsreceptie. A t/m E is welkom van 12.00 uur - 13.00 uur, F t/m J van 13.00 uur - 14.00 uur, K t/m O van 14.00 uur - 15.00 uur en P t/m Z van 15.00 uur – 16.00 uur.

“40 jaar is heel erg lang. Mensen realiseren zich nu hou oud ze toentertijd waren en zijn allemaal aan het terugrekenen. We hebben een hele reis samen opgetrokken. Ik heb hier al die jaren met heel veel plezier gewoond en gewerkt en ik vind het een mooi idee dat we allemaal wat mondiger geworden zijn in vergelijking met veertig jaar geleden.”