Afbeelding

In mei al voorbereidingen voor de Stamppottenactie

Algemeen

NIJVERDAL – Op zaterdag 23 oktober zal Hendri Lubberts de zeventiende editie van zijn stamppottenactie houden. Ondertussen is hij al druk in de weer, want dit jaar komt er een heus buffet.

“Het idee begon 17 jaar geleden klein”, vertelt Lubberts. “Het waren enkele gezinnen wie ik met kerst een rollade of iets dergelijks bracht.” Nu is Lubberts in de gemeente bij velen al bekend vanwege zijn ludieke acties voor de minima. In 2018 vertelde hij deze krant nog zo’n 130 kilo aan stamppot te hebben gemaakt. “Het zal dit jaar wel meer worden”, zegt hij.

“Het verschil tussen arm en rijk is de laatste jaren veel groter geworden. Ook gezinnen die een goedlopende onderneming hadden, zijn door alle kettingreacties die het hele covid-gedoe heeft veroorzaakt in grote problemen gekomen.” Lubberts wil deze mensen een hart onder de riem steken met zijn stamppotbuffet. “Gewoon lekker uit eten in hun alledaagse kloffie zonder toestanden”, zegt hij nuchter.

Voorbereiding

Ieder jaar begint de stamppotmaker in mei met de voorbereiding. “Dit jaar is het buffet nieuw, daarvoor moest ook een datum geprikt worden met het Kulturhus in de Kruidenwijk.” Daarnaast wordt de sponsoring geregeld, maar dat gaat elk jaar lastiger volgens Lubberts.
De actie heeft enkele sponsoren, maar Lubberts roept bedrijven en particulieren op om de sponsoring rond te krijgen. “Ik ben in huis al wekenlang voor die tijd aan het koken, dat brengt ook kosten met zich mee”, legt Lubberts uit. Er is ook nog maar één vrijwilliger. “Deze helpt mij in de keuken. Ik ben nog mensen nodig op de avond vooraf om alles neer te zetten en op de dag zelf om de mensen te voorzien van hun stamppot.”

Keuken

Als ex-kok gaat Lubberts professioneel te werk. “Hier in huis gaat het volgens de richtlijnen van een restaurant, zo netjes is de keuken hier ook.” De hoeveelheid stamppot die hij hier maakt is elk jaar een schatting, maar het teveel gaat volgens hem direct naar de voedselbank. “Zo gaat er geen aardappeltje verloren”, lacht Lubberts.

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Dat kan via stamppotaktie2021@gmail.com.

Tekst: EG-WÉL