Afbeelding

Diamanten echtpaar Witvoet-Van Leeuwen

Algemeen

HELLENDOORN - Op zondag 15 augustus was het 60 jaar geleden dat Jan en Ineke Witvoet-Van Leeuwen elkaar het jawoord gaven. Jan (83 jaar) en Ineke (80 jaar) zijn geboren en getogen in Vlaardingen, maar wonen inmiddels al zo’n 40 jaar in Twente, eerst in Nijverdal en tegenwoordig in Hellendoorn.

Jan zette de eerste stap toen hij met een vriend naar de bioscoop ging. In de stad kwam hij Ineke tegen en vroeg haar mee naar de film te gaan. En Ineke ging mee. Zij had Jan voorbij haar huis zien fietsen, maar durfde zelf niet die eerste stap te zetten. Zo zat Ineke tussen Jan en zijn vriend in de bioscoop te kijken naar de film High Society met Grace Kelly en Bing Crosby. Na afloop van de film bracht Jan Ineke naar huis. Bij het afscheid volgde ook al een eerste zoen. Ineke: “We zouden elkaar een week lang niet zien omdat Jan toen in dienst zat.”  De dienstplicht van Jan zorgde enkele maanden later er ook voor dat de twee geliefden van elkaar gescheiden werden. Jan moest een jaar naar Nieuw-Guinea. De vele kilometers tussen beiden leidde niet tot een breuk. Jan: “We schreven brieven, elke week weer eentje.” Op 15 augustus 1961, na drie jaar verkering trouwden ze met elkaar.

Er kwamen mooie dingen op hun pad. Zo kregen ze vier kinderen, negen kleinkinderen en inmiddels ook twee achterkleinkinderen. Helaas kwamen er ook minder leuke dingen voorbij. Eén van hun vier kinderen overleed bij de geboorte. 

Het huwelijksjubileum zal in september nog met de familie gevierd worden. Op de vraag van hun jongste dochter over wat ze graag zouden willen, antwoordde Jan: “Verras ons maar.” Ze weten dan ook nog niet wat het gaat worden, maar het zal een gezellige dag met familie gaan zijn. Toch is hun jubileum niet onopgemerkt voorbij gegaan. Ze kregen verschillende bossen bloemen en kaarten. “Ik heb ze geteld die kaarten. Het zijn er maar liefst 53”, vertelt Ineke. Ook kwam afgelopen maandag burgemeester Anneke Raven op bezoek om het echtpaar te feliciteren. “Leuk, maar toch ook wel spannend”, aldus Ineke.