Deelnemers die de grond-, weg- of waterbouw in willen zijn via InfraVak zeker van een baan, na afronding van het traject.
Deelnemers die de grond-, weg- of waterbouw in willen zijn via InfraVak zeker van een baan, na afronding van het traject. Foto: Dynamisch op weg

‘Ze laten hier veel kwaliteiten zien’

Algemeen

HAARLE - Als jong volwassene doelloos thuis zitten, omdat je ergens de weg een beetje bent kwijt geraakt. De tijd vul je op met gamen, Netflixen of andere activiteiten, om maar niet aan je vervelende situatie te hoeven denken. Voor je het weet sta je op als anderen gaan slapen en wordt jouw afstand tot het ‘gewone’ leven steeds groter.

Diverse deelnemers aan het project ‘Dynamisch op weg’ kunnen hier over meepraten en een van hen wilde er wel iets over vertellen (anoniem, omdat het toch een wat beladen onderwerp is). Samen met projectleider Henk Wemmenhove tref ik hem bij Sallandse Wegenbouw.

“Dynamisch op weg is een project om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen,” vertelt Henk, sociaal werker bij De Kern. “Het is een samenwerking tussen Sallandse Wegenbouw, De Kern en het ROC van Twente. De jongeren die hier komen, krijgen geen uitkering en zijn officieel nog leerplichtig.”

Deelnemer ‘Frits’ lacht om mijn verbaasde gezicht. “Je bent leerplichtig tot je zevenentwintigste als je geen diploma of werk hebt. Daar kwam ik achter toen ik door persoonlijke omstandigheden even niet verder kon met mijn studie. Om alle narigheid te vergeten zat ik hele dagen thuis te gamen, tot het RMC zich meldde. Zij hebben me met de juiste personen in contact gebracht. Eerst om aan mezelf te werken en vervolgens om hier aan de slag te gaan.” Frits heeft overduidelijk nog moeite met de situatie, maar is ook zichtbaar blij met zijn plekje bij ‘Dynamisch op weg’. Henk en hij komen samen tot de conclusie dat hij al vijf weken aan het werk is, terwijl ze in eerste instantie hadden ingezet op twee en dan in september verder.


Deelnemers doen heel uiteenlopende klussen, van een container schoonspuiten tot hem verven, groenonderhoud of borden maken bij de werkzaamheden. - Foto: Dynamisch op weg

“Bij de intake bespreken we wat haalbaar is en daarbij laten we de regie zoveel mogelijk bij de deelnemer,” vertelt Henk. “Op elk moment kunnen we dit bijstellen. Soms is er meer mogelijk, soms moeten we een stapje terug doen. Maar het doel blijft altijd hetzelfde: deze jongeren duurzaam aan het werk helpen.”

“Duurzaam is het kernwoord hier,” vertelt Johan Middelkamp, directeur van Sallandse Wegenbouw. “Ik ergerde me aan het draaideureffect waar veel van deze jongeren mee te kampen hebben. De overheid is onze opdrachtgever en daarvoor moeten we voldoen aan de ‘social return on investment’-voorwaarde; mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een kans geven. Zodra zij echter een contract krijgen, tellen ze voor die ‘social return’ niet meer mee, dus zijn ze voor de werkgever minder interessant. Ze staan weer op straat en gaan ergens anders onder dezelfde voorwaarden weer aan het werk. Dat moest anders kunnen en toen ik een paar jaar geleden in contact kwam met Hans Bonte van De Kern en Jannes ter Horst van het ROC van Twente lag er al snel een plan op tafel. We krijgen geen subsidie, hebben geen verdienmodel, maar 80% van de 45 deelnemers heeft wel werk. Dat is pas échte ‘social return’.”

“Wat ik zo fijn vind, is dat ze niet steeds naar mijn verleden kijken,” zegt Frits. “Ze kijken naar wat en hoe ik dingen nú doe.” “Daar draait het uiteindelijk om,” vult Henk aan. “We zien hier zoveel kwaliteiten bij de deelnemers. En dan niet of ze met een hamer overweg kunnen, maar of ze verantwoordelijkheid kunnen nemen door bijvoorbeeld elke dag op tijd te zijn, rekening te houden met anderen. En als ze er klaar voor zijn, vliegen ze uit.”

Om alles in goede banen te leiden zijn ze op zoek naar een (vrijwillige) begeleider. Iemand met de nodige levenservaring die de jongeren goed aan kan sturen en zelf graag de handen uit de mouwen steekt.

Tekst: Annemieke van Ipenburg