Een mooi voorbeeld uit de serie 'Hellendoorn vroeger en nu'. Van elke plek hebben ze een foto van vroeger, van nu en zo'n samengestelde foto.
Een mooi voorbeeld uit de serie 'Hellendoorn vroeger en nu'. Van elke plek hebben ze een foto van vroeger, van nu en zo'n samengestelde foto. Foto: Oald Heldern de Noaberschap

‘Vernieuwen met respect voor ‘t oude’

Algemeen

HELLENDOORN - Wie boodschappen doet bij AH Rob Loomans of Oald Heldern de Noaberschap volgt op Facebook of Instagram heeft ze vast al voorbij zien komen: foto’s van Hellendoorn uit de oude doos, gecombineerd met foto’s van nu. Op ingenieuze wijze zijn de soms wel 100 jaar oude foto’s samengevoegd met nieuwe foto’s.

Het idee ontstond toen het museum in verband met corona dicht moest blijven. Op zoek naar alternatieven om toch een beetje ‘in the picture’ te blijven, groeide bij Dinand Webbink het idee aansprekende locaties in Hellendoorn digitaal onder de aandacht te brengen. “Ik volgde ‘Amsterdam then and now’ al een tijdje op Instagram en was onder de indruk van hun manier om oud en nieuw in één beeld te combineren,” vertelt hij. “Het laat zien hoe je bijvoorbeeld gebouwen kunt vernieuwen met respect voor het oude. Je hoeft niet per se het oude gebouw eraf te schuiven om iets nieuws te kunnen bouwen.”

Toen het idee eenmaal geboren was om een serie van twintig foto’s over Hellendoorn te maken, gingen ze aan de slag met de uitvoering. Dat bleek wat ingewikkelder dan ze hadden gedacht. “Je kunt niet simpelweg twee foto’s aan elkaar plakken,” vertelt Dinand. “Je moet er ten eerste natuurlijk al voor zorgen dat je de nieuwe foto van precies dezelfde plek maakt als de oude foto. Ik zoek de oude foto’s en geef die aan Jan Podt of Willem Wijnen om de nieuwe foto te maken. Dat kunnen heel bekende plekken zijn, maar ik probeer ook foto’s van juist minder bekende plekken te vinden. Soms komt Jan of Willem terug met de mededeling dat er echt geen foto gemaakt kan worden. Dan staat er een gebouw in de weg. Er is in de loop der jaren natuurlijk veel veranderd. Als de foto wel lukt, gaat Mariël Körbl aan de slag met de vormgeving, om de foto’s samen te voegen. Ik lever wat leuke informatie over de plek op de foto en dan zorgt Willem ervoor dat alles gepubliceerd wordt op onze sociale mediakanalen, HOi Koerier én bij AH Rob Loomans op schermen in de winkel. Zowel HOi als Rob waren gelijk erg enthousiast.”

Bij Oald Heldern de Noaberschap krijgen ze veel positieve reacties. “Het roept veel herinneringen op bij mensen, die elkaar weer informeren en zo de nodige sociale contacten hebben. Zeker mensen die meer huisgebonden zijn, kunnen dit erg waarderen. En we creëren tegelijk een stukje bewustwording.”

Koestraat 9-11

Bij de foto die we hier plaatsen hoort de volgende informatietekst: Een foto van omstreeks 1920 van de woonhuizen die tegenwoordig genummerd zijn als 9 en 11. In 1920 werd het hele pand bewoond door het gezin van Van de Kloot, directeur van de zuivelfabriek. Van alle personen op dit prachtig beeld weten we wie het zijn. Het vierde kind van rechts, bijvoorbeeld, is Herman Gerritsen, beter bekend als Herman van ’n Twis. Hij was het buurjongetje en werd later bekend als een postbode die vol verhalen zat.

Tekst:  Annemieke van Ipenburg