Het hoofdgebouw van Kinderboerderij Hellendoorn stond er na twee weken hard werken door vrijwilligers, maar is nog niet helemaal klaar.
Het hoofdgebouw van Kinderboerderij Hellendoorn stond er na twee weken hard werken door vrijwilligers, maar is nog niet helemaal klaar.

Nieuw hoofdgebouw kinderboerderij

Algemeen

HELLENDOORN - In de afgelopen twee weken hebben tien vrijwilligers van de kinderboerderij Hellendoorn de wanden, de vloer, de spanten en gordingen van het hoofdgebouw van 21 bij 12 m zelf opgetrokken. Dit gebeurde onder supervisie van Klussenbedrijf Harbers. De vrijwilligers zijn erg trots dat ze deze omvangrijke klus in twee weken samen voor elkaar hebben gekregen. 

Het hoofdgebouw is nog niet gereed. De komende weken zullen de binnenwanden worden opgebouwd, zal er gewerkt worden aan de nutsvoorzieningen, wordt er geschilderd en zal de vloer worden gecoat. De nieuwe, geïsoleerde dakplaten zijn besteld en zullen in de eerste helft van september worden geleverd. Daarna zal het gebouw buiten worden voorzien van extra isolatie en van gepotdekselde planken (net als alle andere gebouwen). Op die manier krijgen de gebouwen een landelijke uitstraling en ontstaat er eenheid op het terrein. De vrijwilligers hopen dat het gebouw voor de winter helemaal klaar zal zijn.


Marc-Jan Hengstman en Wilma Paalman geven aan dat het in eerste instantie niet de bedoeling was dat de vrijwilligers het gebouw zelf zouden opbouwen. Maar uiteindelijk was er geen andere mogelijkheid. Nadat op maandag 12 juli de aannemer, die het hoofdgebouw van de Kinderboerderij Nijverdal zou uitvoeren de betonvloer had afgekeurd omdat de platen ongelijk lagen, heeft de aannemer die de betonvloer had gelegd de betonplaten goed gelegd. Vervolgens trok de aannemer die het gebouw casco neer zou zetten, zich twee weken later helemaal terug. Met de aannemer wordt nog onderhandeld over de verdere afwikkeling. 

“We hebben toen gekeken naar onze mogelijkheden, alle materialen waren er immers en alle voorbereidingen waren ook getroffen. Om een nieuwe aannemer te vinden in deze tijd zou een hele klus worden. Uiteindelijk vonden we via onze vrijwilligster Patricia de Vries, Klussenbedrijf Harbers bereid om in de vakantie, vanaf 2 augustus deze klus samen met ons uit te voeren. 

De eerste week is besteed aan het maken van een nieuwe vloer. Dit was al gepland omdat de oude vloer op stoeptegels en balken had gestaan en deels verrot was. Daarom was ook de keuze gemaakt om dit keer een betonplatenvloer onder het hele gebouw te leggen en de vloer te isoleren. 

De tweede week is besteed aan het opbouwen van gebouw. Het gebouw bestaat uit een modulesysteem dat per paneel in elkaar geschoven wordt. Vervolgens zijn de kopgevels en de spanten en de gordingen geplaatst. Vrijdagmiddag stond het gebouw er en konden de vrijwilligers genieten van een gezamenlijke barbecue. Zaterdagmiddag 14 augustus zijn de tijdelijke dakplaten met daaroverheen de zeilen geplaatst.”