Niet bij verpakkingsafval!

HELLENDOORN - Nu de zomer voorbij is, signaleren de gemeente en afvalinzamelaars een opmerkelijk gegeven: er worden momenteel erg veel zwemspullen weggegooid bij het verpakkingsafval. Dit is nadrukkelijk niet de bedoeling.

De containers voor verpakkingsafval zijn bedoeld voor - het licht zo voor de hand - .... verpakkingsafval. Toch treft men geregeld zaken aan die er niet in horen. Na de zomer worden veel zwemspullen weggegooid zoals opblaasbare zwembadjes, zwembandjes en opblaasbare luchtbedden. Ook andere soorten vakantie-gerelateerd afval horen er niet in thuis, zoals bijvoorbeeld het grondzeil dat men gebruikt heeft voor het kamperen of oude plastic jerrycans. Verder treft men nog geregeld dingen aan waarbij de term verpakking in het geheel uit het oog verloren is. Zo werden inzamelaars ook geconfronteerd met complete plastic campingstoelen die hulpvaardig naast de inzamelcontainers geplaatst waren.


De gemeente en afvalinzamelaars benadrukken dat dit soort afval toch echt via het lokale afvalbrengpunt ingeleverd moet worden of dat men het aan huis op moet laten halen. Uiteraard kunnen kleine items zoals oude zwembadjes ook gewoon bij het restafval. Voor grotere items is dit niet verstandig omdat deze lastig te verwerken zijn in de afvalcentrales.