Weet u hoe u moet handelen in een levensbedreigende situatie? Helaas hebben de meeste Nederlanders weinig weet van eerste hulp. Een basiscursus EHBO is dan ook geen overbodige luxe.
Weet u hoe u moet handelen in een levensbedreigende situatie? Helaas hebben de meeste Nederlanders weinig weet van eerste hulp. Een basiscursus EHBO is dan ook geen overbodige luxe. Foto:

Dag van de Eerste Hulp: weet ú wat u moet doen

HELLENDOORN - Een ongeluk zit in een klein hoekje. Er kan ons of naasten allemaal wel eens iets overkomen. Een val in eigen huis, jezelf snijden tijdens het koken, een vinger tussen de deur, een brandwond bij het barbecuen of iemand neer zien vallen op straat. Helaas weet het gros van de Nederlanders niet hoe zij moeten handelen.

Nederland heeft een uitstekend netwerk van ambulancezorg en goede ziekenhuizen. Dit zorgt wel voor een vals gevoel van veiligheid, waardoor relatief weinig mensen de noodzaak zien om eerste hulp te leren. Toch is dit zeker in een gemeente als Hellendoorn belangrijk - een ambulance is zeker in de buitengebieden lang niet altijd snel ter plaatse. Tijd is van groot belang bij ernstiger verwondingen. Zo moet een reanimatie binnen zes minuten opgestart worden voor er permanente hersenschade ontstaat.


In Hellendoorn kan men bij de EHBO-vereniging Nijverdal-Hellendoorn terecht om deze vaardigheden te leren. Zij bieden regelmatig cursussen aan voor beginners en gevorderden, evenals herhalingslessen voor de ongeveer 170 leden. Zo is de basiscursus EHBO inclusief gebruik van AED een goede basis. Kijk ook op: https://sites.google.com/site/ehbonijverdalhellendoorn