Stichting Veteranen Hellendoorn zorgden voor de aankleding voorafgaand aan de onthulling.
Stichting Veteranen Hellendoorn zorgden voor de aankleding voorafgaand aan de onthulling. Foto:

Waardering voor veteranen met wit anjerperk

Door EG-WÉL Henk Morsink (generaal b.d.) kwam met het idee voor een anjerperkje. Het initiatief werd door Stichting Veteranen Hellendoorn opgepakt. "Wij zijn hier mee aan de slag gegaan”, zegt bestuurslid Martin van Weezep. "Hij was de initiatiefnemer, wij de uitvoerder”, zegt het bestuurslid. Hij spreekt van een waardige onthulling. "Niet alleen voor de Nederlandse veteranen, maar in combinatie met onze Molukse mede-Nijverdallers.”

NIJVERDAL - Het Memory Vrijheidsmuseum kwam met het aanbod een deel van hun tuin te gebruiken. Veteraan Van Weezep is zelf gaan kijken naar de meest geschikte locatie voor het perkje en tekende een uniek ontwerp. Niet alleen was er plaats voor de witte anjers, maar ook voor een palmboom. Dit is een verwijzing naar de tropische missies van Nederlandse militairen, maar ook naar de afkomst van de Molukse KNIL-veteranen. De palmboom is in de denkbeeldige zichtlijn van de twee Molukse wijken in Nijverdal geplaatst. "Daarom staat het perkje iets buiten de rand van het museum”, legt het bestuurslid uit.


Inloopavonden

Eigenlijk zouden de onthulling en de eerste inloopavond op 11 september plaatsvinden, tegelijkertijd met de opening van het museum. Dit werd uitgesteld door de toen geldende coronamaatregelen. Met de onthulling van het bloemenperk is Stichting Veteranen Hellendoorn 24 september weer gestart met hun inloopavonden. Deze is bedoeld voor veteranen en "het thuisfront”. "Er was bij deze editie een behoorlijke toeloop”, vertelt Van Weezep. "Het museum heeft een ruimte beschikbaar gesteld. Hier hopen we graag weer maandelijks gebruik van te maken.” Tevens vertelt het bestuurslid dat de stichting deze avonden wil aanvullen met bijvoorbeeld sprekers. Aanmeldingen voor deze inloopavonden kunnen via st.veteranen@gmail.com.


Witte anjer

De witte anjer bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag, wat jaarlijks op de laatste zaterdag van de maand juni plaatsvindt. De witte anjer is het nationale symbool voor erkenning en waardering voor de Nederlandse veteraan.