De nieuwe Klepperderk, Edwin Rutgers, neemt de klepper over van Wim Hofman en kon vrijwel direct zijn eerste 'acte de présence' geven.
De nieuwe Klepperderk, Edwin Rutgers, neemt de klepper over van Wim Hofman en kon vrijwel direct zijn eerste 'acte de présence' geven. Foto: Eranda Fraiquin

Klepperderk kleppert vrolijk een rondje verder

Algemeen

Tijdens het Helders Fees, afgelopen vrijdag, was er even ruimte voor een officiële handeling: Klepperderk Wim Hofman gaf zijn klepper plechtig over aan zijn opvolger Edwin Rutgers. Die kreeg nauwelijks tijd in zijn rol te groeien, want zaterdags mocht hij gelijk aan de bak.

HELLENDOORN - Klepperderk is een begrip in Hellendoorn (en daarbuiten?) en Edwin voelt zich zeer vereerd dat hij de klepper van Wim mocht overnemen. “Wim heeft mij een tijdje geleden al gevraagd en de bedoeling was de overdracht tijdens de Sinterklaasintocht te doen,” vertelt Edwin. “Toen bleek dat het Helders Fees echt door zou gaan, vonden we dat een veel betere gelegenheid en hebben we alles snel geregeld. Het is ook niet even simpel de klepper overdragen, het had echt een officieel tintje, met het Helders volkslied erbij en alles. Dat was best even emotioneel. Vooral ook omdat ik voelde dat het mij echt gegund is, de mensen in de tent reageerden geweldig.”

Terug op ‘t nös

Hoewel Edwin een tijdje niet in Hellendoorn heeft gewoond is hij er nu weer helemaal terug. “Dat voelde echt als thuiskomen. Ik heb in verschillende plaatsen gewerkt en heb veel van het buitenland gezien, maar Hellendoorn is echt mijn thuis. Toen ik net terug was, kwam ik wel eens mensen tegen die ik een tijd niet gezien had en die zeiden dan ‘wat mooi dat je terug bent’. Op een hartverwarmende manier. Ik denk dat ik het daarom zo waardeer dat ik nu de ambassadeur van ons dorp mag zijn, de gastheer.”

Edwin lacht. “Dat heb ik denk ik overgehouden aan het werken als bode voor de gemeente. Eigenlijk heb ik mijn hele werkzame leven getracht het mensen naar de zin te maken. Ik begon op veertien- of vijftienjarige leeftijd als dj in de Soos. Dat was zo leuk om te doen, dat ik een paar jaar later draaide in Lucky en nog weer later in Nite-Life (nu N-Joy - red.). In de Lantaarn heb ik veel voor bands gekookt en ik heb ook artiesten begeleid. Alles om de omstandigheden voor hun zo optimaal mogelijk te maken. Datzelfde deed ik voor de bruidsparen waar ik als bode bij betrokken was. Ik besprak vooraf hoe ze mijn rol zagen; onzichtbaar op de achtergrond of iets meer aanwezig. Zo maakten we er samen een mooi geheel van.”

Podium

Edwin is niet bang om op de voorgrond te treden. “Als Klepperderk loop je letterlijk voor de muziek uit, dus je moet niet bang zijn om in de schijnwerpers te staan.” Hij lacht weer en laat mij een stukje optreden tijdens het Helders Oktoberfees zien, waar hij in lederhosen op het podium het publiek op de banken krijgt. “Dat vind ik ook machtig mooi om te doen. Maar het gaat mij er niet om zelf in de schijnwerpers te staan, juist niet. Het Helders Fees is vooral ‘veur en met mekoar’ en op dat podium is het de interactieve energie die het feest compleet maken. Als Klepperderk tradities in ere houden, mensen vertellen over de geschiedenis van ons mooie dorp, vind ik echt een enorme eer om te doen. Ik heb aan Wim gevraagd waarom hij juist mij vroeg. ‘Ik zie in jou een waardige opvolger’, was zijn antwoord. Toen moest ik wel even slikken en hoopte maar dat het pak van Klepperderk mij zo goed zou passen, als hij dacht. Nou, dat zit wel goed, het past perfect!”

Edwin neemt het letterlijk het pak van Wim over, want dat bleek goed te passen. “Jaren geleden heb ik al eens tegen Wim gezegd dat het Klepperderk pak hem zo goed stond. Het enige wat hij toen deed, was naar mij wijzen. Ik had nooit gedacht dat hij zou vragen of ik hem wilde opvolgen en ik voel me enorm vereerd dat hij dat wel gedaan heeft. En dat zijn pak, mij precies past, ongelooflijk!”

Aan de bak

Na de overdracht ging het ineens heel snel en kon Edwin gelijk aan de bak. “Zaterdagavond tijdens het Helders Fees, bij de start van de SVDObesitas rit. Wat een geweldige ervaring! En er zullen er ongetwijfeld nog veel volgen. Wim Hofman heeft tien jaar de rol van Klepperderk vervuld en kijkt met een tevreden gevoel terug. Ik verheug me nu al op de Sinterklaasintocht, 20 november. Daar heb ik wel ervaring mee, want ik ben jarenlang hoofdpiet geweest.”

Met zoveel ervaring en hart voor ons dorp, kan Edwin als Klepperderk alleen maar een leuke en succesvolle tijd tegemoet gaan.