Afbeelding
Foto: Picasa

Explosion Rockets in De Lantaarn

Algemeen

De vetkuiven mogen dan wel wat dunner, grijzer of zelfs helemaal verdwenen zijn, maar het enthousiasme over de rock-’n-rollmuziek uit de jaren zestig – en wat daar zoal mee samenhangt - is nog onveranderd groot bij de heren van het comité Back to the Sixties. Ze laten tijden herleven op zaterdag 13 november.

HELLENDOORN - Het comité Back to the Sixties bestaat uit Cor Kolthof, Chris Titsing, Gerard Eektimmerman, Harry Zwoferink en Jan Schutten. “Het ging in die roerige jaren zestig overigens niet alleen om de muziek”, zo vertellen de mannen vol enthousiasme. “Er was sprake van een soort van culturele omslag in de maatschappij en dus ook in onze gemeente. De sfeer van de bevrijding werkte nog door, er was een algemeen verlangen naar meer vrijheid, waarbij het traditionele overheidsgezag niet langer vanzelfsprekend was. Symptomen van de emancipatiegolf voor vrouwen zoals “Baas in eigen Buik” en “Dolle mina” dienden zich aan.
Echt typisch voor die goeie ouwe tijd, was ook het consumentisme dat kwam overwaaien uit de USA. De stofzuiger en wasmachine kwamen binnen koopbereik van de gewone man en werd een begerenswaardig bezit voor menig gezin.” Jan Schutten vertelt verder: “Voor de meeste jongens was een bromfiets helemaal een “must have”, want anders deed je echt niet mee.” Dus zag het in het centrum van Nijverdal op een willekeurige zondagmiddag vaak blauw van de uitlaatgassen. Bromfietsmerken als Kreidler – NSU of Zundapp waren razend populair om mee over de Grotestraat te rijden en te showen. “Het summum voor de gelukkige nozem in die tijd”, vertelt Harry Zwoferink, “was een brommer die harder ging dan de toegestane 50 km per uur, en waarvan de uitlaatgassen roken – of stonken – naar de speciale geur van Castrololie.”
Achteraf bezien was het allerbelangrijkste tijdens die maatschappelijke revolutie, toch wel die - ouders shockerende - rock-’n-rollmuziek. Weg met die brave Eddy Christiani of Joop de Knecht en lang leve: Bill Halley, Chuck Berry, Fats Domino en natuurlijk the King of Rock and Roll: Elvis Presley. Het eerste station waarop die rock-’n-rollmuziek was te horen, was Radio Luxemburg en wat later bij piratenzender Veronica. Sixties-muziek werd razend populair en is tot op de dag van vandaag nog vaak te horen, met The Stones als levend erfstuk.

Wie die muziek en geweldige sfeer van toen nog eens in extenso wil beleven, die moet zaterdagavond 13 september naar muziektempel De Lantaarn in Hellendoorn, want daar houdt genoemd Back to the Sixties comité, een spetterende rock-’n-rollmuziekavond. Herbeleven in extenso, want het comité is erin geslaagd om The Explosion Rockets te laten optreden. “Die naam is veelzeggend en wordt volledig waargemaakt, want deze zeskoppige band gaat echt voor muzikaal vuurwerk zorgen.” Kaartverkoop à 10,- euro zijn te koop bij Primera Nijverdal en Hellendoorn en via De Lantaarn.