Een kookboek kan inspirerend werken om aan de slag te gaan met creatieve, gezonde voeding.
Een kookboek kan inspirerend werken om aan de slag te gaan met creatieve, gezonde voeding. Foto: Shutterstock

Een hoofdrol voor kookboeken

Algemeen

Gezond eten is iets wat we elke dag moeten doen - als we ons goed willen houden aan de adviezen van de medische wetenschap en organisaties zoals het Voedingscentrum. Toch is dit in de praktijk voor veel mensen een uitdaging. Hoe zet je elke dag weer iets voedzaams en lekkers op tafel waar iedereen van geniet? Mede met deze gedachte is de Nationale Kookboekenweek opgezet die van 5 tot en met 14 november loopt. Deze moet inspireren tot creativiteit op voedselgebied en het maken van gezonde keuzes stimuleren. 

NIJVERDAL - Veel mensen onderschatten hoe ongezond zij in de praktijk eten, zo blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Ruim de helft van de Nederlanders dénkt dat zij gezond eten, maar in de praktijk eten mensen nog relatief veel dingen die buiten de Schijf van Vijf vallen, zo concludeert ook het RIVM. De aanbiedingen in de supermarkt helpen hier ook niet bij; 80 procent van voedsel in de aanbiedingen is nog ongezond zo bleek deze week uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, uitgevoerd door Wageningen University & Research, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht.

Om inspiratie op te doen kan men bijvoorbeeld terecht bij de ZINiN bibliotheek. Deze heeft een uitgebreide selectie kookboeken beschikbaar die inspirerend kunnen zijn om creatief aan de slag te gaan in de eigen keuken. Wie eens neust door de collectie treft maar liefst 116 kookboeken aan; gericht op uiteenlopende smaken en uitdagingen. Zo is er en kookboek met maaltijden onder de 1,50 euro, een Winterkookboek met winterse gerechten, uiteenlopende kookboeken voor kinderen en boeken met recepten voor mensen die vegetarisch, zoutarm, of glutenvrij koken. Naast de fysieke titels zijn veel kookboeken ook handig digitaal te raadplegen, zoals met een tablet in de keuken wat handig is tijdens het koken.

De bibliotheek nodigt iedereen ook weer uit om eens te komen snuffelen tijdens de grote boekenverkoop. Deze gaat van start op zaterdag 13 november en zal gehouden worden tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Voor een zacht prijsje kan men weer de boekenplank vullen. In vrijwel alle genres zijn wel afgeschreven boeken te koop, van kinderboeken tot thrillers, van naslagwerken tot romans. En uiteraard zal er ook een verdwaald kookboek tussen de afgeschreven titels zitten...

De bibliotheek brengt voor bezoekers nog wel even de coronaregels onder de aandacht. Zo is het dragen van een mondkapje in de bibliotheek weer verplicht vanaf 6 november in alle Nederlandse bibliotheekvestigingen. Bezoekers hoeven echter geen coronatoegangsbewijs te tonen. Verder blijven de basisadviezen van kracht, namelijk thuis blijven bij klachten, de handen wassen voor en na bezoek aan de bieb en de 1,5 meter afstand bewaren tot overige bezoekers en medewerkers. Kijk ook op: www.zininbibliotheek.nl