De melkkoe van vandaag is misschien wel de duurzame energiecentrale van morgen, dankzij biogasprojecten om het 'probleemproduct' mest om te zetten naar duurzaam biogas.
De melkkoe van vandaag is misschien wel de duurzame energiecentrale van morgen, dankzij biogasprojecten om het 'probleemproduct' mest om te zetten naar duurzaam biogas. Foto:

Van koeienmest naar duurzaam biogas

De energietransitie stelt ons allemaal voor forse uitdagingen. We moeten alternatieven vinden om woningen en bedrijven te verwarmen voor de gaskraan helemaal dicht gaat. Naast overschakelen naar elektrische opties is ook 'groen gas' een discussiepunt. Landbouworganisatie LTO Noord ziet goede kansen om boeren en tuinders zelf groen gas op te laten wekken.

HELLENDOORN - Als agrarische regio hebben we goede kansen om mest te benutten voor de productie van groen gas. Er zijn in de regio al diverse projecten op kleinere schaal om bijvoorbeeld mest van meerdere bedrijven op te werken naar biogas en vervolgens lokaal in te zetten voor grotere afnemers zoals kulturhuzen. In Bathmen zijn vijf melkveehouders vijf jaar geleden met het idee gekomen om biogas op te wekken om te leveren aan de industrie in Deventer. Alles staat daar op dit moment in de startblokken volgens LTO Noord. De stijgende aardgasprijzen zouden wel eens een verdere impuls kunnen zijn voor dit soort initiatieven, zo ziet ook de landbouworganisatie. Naast dat hiermee huizen kunnen worden verwarmd, wordt er ook uitstoot van stikstof en CO2 mee verminderd. LTO Noord roept overheden op boeren en tuinders hierin de ruimte te geven.

"De productie van groen gas heeft drie grote voordelen. Door als Nederland zelf groen gas te produceren zijn we minder afhankelijk van andere landen. In plaats van gas uit fossiele brandstof te winnen, produceren boeren bovendien groen gas vanuit mest. Dit gas is daarnaast een duurzaam alternatief om bijvoorbeeld gebouwen mee te verwarmen. Daarbij wordt met de productie van groen gas emissie van stikstof en CO2 verminderd. Groen gas is dus een win-win-win", aldus Martien Nillesen, regiobestuurder bij LTO Noord.

Het proces om van mest groen gas te maken wordt ook wel ‘mestvergisting' genoemd. Bij mestvergisting wordt de mest door verwarming omgezet in gas. Op dit moment is het aantal boeren en tuinders dat groen gas uit mest haalt nog vrij beperkt. Het gaat hierbij om enkele tientallen boeren in Nederland. Toch kunnen er grote stappen gemaakt worden als de overheid een helpende hand toereikt. Installaties om groen gas te produceren zijn kostbaar en het is daarom belangrijk dat de overheid hier in investeert. "We willen als land ook minder afhankelijk worden van gas uit andere landen Dan is dit een duurzame en goede oplossing om als overheid in te investeren", aldus Martien Nillesen.

Pen