Schaapskuddes op de Sallandse Heuvelrug zorgen voor grote biodiversiteit. Schapen grazen specifiek en hun mest trekt insecten aan, die weer gegeten worden door andere dieren, die weer..., enz.
Schaapskuddes op de Sallandse Heuvelrug zorgen voor grote biodiversiteit. Schapen grazen specifiek en hun mest trekt insecten aan, die weer gegeten worden door andere dieren, die weer..., enz. Foto: Jeroen Piksen

‘Samen kunnen we kuddes behouden’

Algemeen

Als inwoner van het prachtige Sallandse en Twentse natuurgebied voelt statenlid Jeroen Piksen zich erg betrokken bij alles wat daarover in de Provinciale Staten besproken wordt. Op dit moment staan bijvoorbeeld de gescheperde schaapskuddes op de agenda.

NIJVERDAL - “Ik geniet er altijd enorm van als ik zo’n kudde met herder en hond over de hei zie dwalen. En het is een van de beste manieren om de biodiversiteit in het natuurgebied op peil te houden. Nederland kent 166 Natura 2000 gebieden, waarvan er 24 in de provincie Overijssel liggen. Voor het onderhoud en beheer van die terreinen is overheidsgeld beschikbaar, maar dat betekent niet dat alles soepel verloopt. Er gelden strikte regels en in die gebieden spelen regelmatig tegenstrijdige belangen. Zo moet het waterpeil van het Wierdense Veld een stuk omhoog, voor behoud van het veen, maar daardoor komen de boeren in dat gebied ernstig in de knel. Hoe zorg je voor een goede oplossing?”

Schaapskuddes

“Voor een optimale begrazing van de heide op de Sallandse Heuvelrug zijn ongeveer duizend schapen nodig. De provincie streeft naar drie gescheperde kuddes die vanuit het gebied de Ligtenberg, Twilhaar en Helhuizen de heide op gaan. De netto kosten voor drie kuddes van ieder zo’n 250 ooien, een ram, een herdershond en de herder zijn in totaal bij benadering 100.000 euro per jaar. Dat is veel geld. De kuddes zelf hebben wel wat inkomsten, omdat ze soms schapenvlees of wol kunnen verkopen, maar dat is de welbekende druppel op de gloeiende plaat. We kunnen ook met een maaimachine over de hei, dat is veel goedkoper, maar daarmee bereiken we niet hetzelfde resultaat. Zeker niet in het kader van biodiversiteit. Daarover peinzend vroeg ik me af waarom niet alle betrokken partijen hun steentje bijdragen. De gemeente heft toeristenbelasting, toeristen genieten van de schaapskuddes, laat een deel van de toeristenbelasting ten goede komen aan de schaapskuddes. Vitens onttrekt drinkwater aan het gebied, wat tot droogteschade leidt, maar wat we door goed beheer en onderhoud en goede begrazing kunnen herstellen. Daar mogen we volgens mij best een vergoeding voor vragen, zeker in het kader van maatschappelijk betrokken ondernemen. En wijzelf, inwoners van het gebied, kunnen donateur worden van de stichting Schaapskudde Sallandse Heuvelrug. Dat, met ook een provinciale bijdrage, kan genoeg zijn.”

schaapskuddesallandseheuvelrug.nl