Bosbaden: ondergedompeld worden in de geuren en kleuren van het bos.
Bosbaden: ondergedompeld worden in de geuren en kleuren van het bos. Foto: Staatsbosbeheer

Ondergedompeld worden in de geuren en kleuren

Algemeen

Natuurlijk wordt er niet letterlijk een bad genomen in het bos, maar men wordt ondergedompeld in de atmosfeer van het bos met al haar kleuren en geuren. Samen met een gids wordt op zondag 5 december om 10.30 gewandeld vanaf het Buitencentrum door het gebied van de Sallandse Heuvelrug.

NIJVERDAL - “Natuur is het recept voor rust en ontspanning”, aldus Staatsbosbeheer. “Verwonderen en genieten staat bij deze wandeling voorop.”

De term bosbaden komt uit Japan, waar het zelfs tot wetenschap is verheven. In Japan en inmiddels ook in Europa is wetenschappelijk onderzoek gedaan en daaruit bleek dat bosbaden echt een positief effect heeft, op verschillende niveaus. Natuurgeluiden activeren bepaalde delen van het zenuwstelsel, wat ervoor zorgt dat bloeddruk en hartslag dalen, waardoor je lichaam tot rust komt en zich kan herstellen. En bomen, vooral naaldbomen, scheiden vluchtige organische stoffen af, om zichzelf te beschermen tegen virussen, insecten en ander gespuis. In het bos ademt men die stoffen in, en dat activeert het immuunsysteem.

Ga voor meer informatie en aanmelden naar staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/salland/activiteiten