Next Episode Crew behaalden de zevende plek bij de wereldkampioenschappen in Agen.
Next Episode Crew behaalden de zevende plek bij de wereldkampioenschappen in Agen. Foto:

De winnende factor: 'De chemie van een getrouwd stel'

Joshua Rada en Nicole Grooters zijn wereldkampioen hiphopdansen. Dat er dit jaar minder deelnemers waren bij het wereldkampioenschap van Hip Hop Unite, deed volgens hiphopdanser Rada niets af aan de concurrentie.

NIJVERDAL/AGEN - Als duo namen de Nijverdallers het op tegen slechts één Belgisch team, in de categorie senior. "Je kunt honderd duo's hebben, maar als het slechte dansers zijn, is het ook niet wat”, zegt de danser. Het team uit België zette volgens hem een goede routine neer. "In 2019 zijn zij tweede geworden, toen tegen meer duo's. Ze waren ook dit jaar supergoed.”
Toen werd het voor Rada en Grooters alles of niets. "Als je tegen de beste moet, wil je ook van hen winnen.” Wat "breakdancetricks” en de chemie van het getrouwde stel zou volgens hem wel eens de winnende factor kunnen zijn. "De jury heeft ons samenwerking in dans en moeilijkheidsgraad gezien.”

'Nu werd
het soms
twaalf uur'

Nuchter

De Nijverdaller somt ondertussen zijn titels op. "Vier keer Nederlands kampioen, één keer het EK en nu de titel van het wereldkampioenschap.” Voor hem is dit niet het belangrijkst. "Je neemt zo'n titel niet mee als je doodgaat." Hij houdt er zelf niet van om "op die manier” in de spotlight te staan. Het gaat hem vooral om zijn dansgroep. "Passie en plezier moeten boven alles staan. Wij zijn gewoon Joshua en Nicole.”

Next Episode Crew

'Wij willen boven alles iedereen bedanken'

Next Episode Crew, de dansgroep van het koppel, deed ook mee aan het wereldkampioenschap in Zuid-Frankrijk. "Het beste optreden in het 11-jarig bestaan van onze crew”, zegt Rada. Uiteindelijk belandde het team op de zevende plaats.
"Sommige groepen trainen elke dag en doen aan veel wedstrijden mee.” De Nijverdalse groep komt normaal één keer per week samen in de dansschool van het stel, JoNi Connect. Opvallend is dat bij de ploeg van JoNi de meesten hiervoor nog nooit aan een wedstrijd hadden meegedaan. “Een WK is in ieder geval iets dat van hun bucketlist af kan. We zijn tevreden, plus de vriendschap en teambuilding is gegroeid.”

Trainen

Zowel duo als crew moesten een tandje bijzetten voor deze wedstrijd. "Normaal doen we ongeveer vier uur per week. Nu werd het soms twaalf uur.” Als ouders van twee kinderen is de tijdsverdeling tegenwoordig anders voor Rada en Grooters. "In 2017 heb ik nog meegedanst in de categorie adult, maar daar zitten mensen nog in hun prime time. Ik word in februari 39 jaar, dus ik zit al in de herfstjaren”, lacht hij.


Rada en Grooters: "Wij willen boven alles iedereen bedanken. De crew, de organisatie en vooral alle mensen die ons gesupport hebben.”

Afbeelding
Pen
Afbeelding