Afbeelding

Groen licht voor coronateststraat

Algemeen

Een vijftal huisartsen hoopt volgende week een teststraat te realiseren op het industrieterrein in Nijverdal. Hiermee zullen gratis PCR-testen sneller en dichterbij afgenomen worden bij inwoners van de gemeente Hellendoorn. Het wordt een GGD-teststraat, waarvoor je via het landelijk nummer of via DigiD een afspraak kan maken.

NIJVERDAL - “Als artsen zien we dat onze patiënten geen plek kunnen krijgen bij de GGD, of dat de testlocatie te ver weg is”, zegt huisarts Ingeborg van Lingen. Dit resulteerde volgens de huisarts in veel boze belletjes van patiënten. “Op dit moment zijn we iedere vrije minuut bezig om dingen voor de Nijverdalse teststraat te regelen”, aldus Van Lingen. Zaken als bevoorrading, afvalverwerking en het zoeken van personeel, een kleine opsomming van alles wat rondom de teststraat aan de Bedrijvenweg 4-6 klaargespeeld moet worden. “We hopen volgende week, midden of eind van de week te openen.”

Vorige week deden de artsen een oproep voor personeel. Mensen van 17 jaar en ouder met affiniteit voor de zorg konden zich aanmelden als medewerker voor de testlocatie. Inmiddels heeft het collectief al meer dan vijftig aanmeldingen ontvangen. “Dat vind ik iets hartverwarmends, zoveel mensen die een steentje bij willen dragen om het samen zo goed mogelijk te regelen voor de inwoners van onze gemeente.”

Onder alle aanmeldingen zijn er veel verpleegkundigen en andere mensen uit de zorg, waarvan een aantal al bevoegd is om testen af te nemen. Voor de nieuwe medewerkers zetten de artsen samen met de GGD een leerwerktraject op. “Zij kijken mee, doen testen onder supervisie en als het goed gaat krijgen ze een certificaat. Dan mogen ze zelf testen afnemen. Zo doen alle teststraten dat”, legt Van Lingen uit.

Antigeen en PCR

Aan de Grotestraat in Nijverdal zit ook een testlocatie, maar dit betreft testen voor toegang. “Als je daar een PCR-test af laat nemen, is er geen verschil.” Bij de testlocatie in het centrum er kosten verbonden aan de test, ook bij de zogenoemde “Rapid Antigen (snel)test”, waarbij je de uitslag binnen een uur hebt. “Dat is in ieder geval geen PCR-test en PCR is de gouden standaard bij een patiënt met klachten.

Thuistest

Daarnaast is er nog de thuistest. “Deze sneltest is een goede manier om, als je geen klachten hebt, te kijken of je toch misschien positief bent”, vertelt Van Lingen. “Daarna volgt de actie dat je bij een positieve sneltest in quarantaine gaat en je een PCR-test doet.” Echter bij mensen met bestaande coronaklachten is de kans op een valse negatieve sneltest groot. “Dat kan tot 50% zijn. Mensen lijken slechts verkouden of grieperig, maar ze kunnen Covid hebben en besmettelijk zijn.

Wachtkamer

“Onze minister heeft gekozen om te zeggen dat mensen bij milde klachten een zelftest mogen doen. Alleen is dit geen goede regel voor de huisarts, want een patiënt denkt bij een negatieve zelftest dat hij of zij naar de huisarts kan.” Van Lingen legt uit dat als je klachten hebt, en er mee naar de huisarts wilt, een PCR-test belangrijk is om niet per ongeluk toch anderen te besmetten. “We willen onze wachtkamer veilig te houden voor alle patiënten. Een patiënt met een negatieve zelftest, maar mét klachten, kan nog steeds heel goed positief zijn. Die situatie willen we niet in de wachtkamer met kwetsbare patiënten. “Patiënten met corona zien wij op een apart spreekuur met beschermende pakken.”

Cijfers Hellendoorn

Na een flinke stijging in positief geteste mensen eind november, lijken de bestemmingen in december af te nemen. Het Coronadashboard van de Rijksoverheid vanaf 29 november een daling zien. Huisarts Van Lingen lijkt dit ook te zien in haar patiëntenbestand. “Het lijkt weer iets rustiger dan 2 weken geleden. We zien daarentegen nog wel zieke mensen, overleden patiënten, maar ook mensen met milde klachten.”

De teststaat aan de Bedrijvenweg 4-6 zal in eerste instantie zeven dagen per week van 17.00 tot 20.00 uur geopend zijn.