Een 'coronaproof' ouderenbijeenkomst in Het Centrum
Een 'coronaproof' ouderenbijeenkomst in Het Centrum Foto:

Vertrouwen in de toekomst

NIJVERDAL - Het ziet er opnieuw niet naar uit dat met kerst in volle kerken het ‘Ere zij God’ kan worden gezongen. Na anderhalf jaar coronabeperkingen was de Protestantse Gemeente Nijverdal, evenals andere kerken, wel aan ‘gewone’ kerstvieringen toe. “Maar gelukkig blijft de kerstboodschap dezelfde: Gods grote liefde die we zien in de komst van Jezus naar deze aarde. Het Kind, in Bethlehem geboren, geeft ons de hoop dat we, hoe eenzaam we ons ook voelen, nooit Godverlaten zullen zijn”, aldus ds. Hans van Dalen, een van de vier predikanten van de PG Nijverdal. “Juist nu moeten we elkaar vasthouden. Taak van de kerk is ook om verbindend te werken en iedereen te respecteren, ook in afwijkende (corona)meningen.”

Kerken moesten in het afgelopen jaar voortdurend schakelen: wat kan wel en wat kan niet ‘coronaproof’? Om snel beslissingen te kunnen nemen is in de PG Nijverdal aan het begin van de coronacrisis een ‘crisisbestuur’ gevormd, bestaande uit het dagelijks bestuur van de kerkenraad en de predikanten. Bij hen overheerst een gevoel van dankbaarheid. Ondanks alle beperkingen kon er veel gebeuren. Iedere zondag waren mensen welkom in De Regenboog en Het Centrum, zij het tot een bepaald maximum. Dat varieerde van 30 tot 100 en de laatste tijd met inachtneming van de 1,5 meter-regel meer. “Als kerk willen we absoluut niet vragen naar een QR-code. Iedereen is welkom”, aldus Piet Jansen, voorzitter van de kerkenraad. “We houden ons aan de richtlijnen en adviezen van kabinet en landelijke kerk(en). Zo zijn bijvoorbeeld de laatste weken geen avonddiensten gehouden. Hoe het met kerst en jaarwisseling zal zijn, weten we nog niet.” Zie daarvoor de website van de PGN: https://www.pgnijverdal.nl/


Pastoraat

Soms moest pastoraal ‘bezoek’ telefonisch plaatsvinden. Ds. Wil Kaljouw: “Het was bizar om een uitvaart telefonisch te bespreken. Anderzijds: hoe intiem kan het zijn met alleen de (klein)kinderen rond het graf van hun (groot)ouders te staan. Er zijn ook in de PG Nijverdal mensen overleden door corona. Als niemand dat zag aankomen werd het als heel wreed ervaren. Maar soms werd corona ook gezien als verlossing uit een lijdensweg. “

“De meeste levens spelen zich vooral af achter de voordeur”, aldus ds. Liesbeth Jansen-Gort, ouderenpastor van de PG Nijverdal. “Gezegend waren de ontmoetingen rond ziekbed en sterfbed, juist in de pijn en het verdriet. Om in Gods verhaal met mensen troost, liefde, steun, vreugde en bemoediging te kunnen vinden. Voor veel ouderen was de coronatijd een zware tijd en werd de kracht van ontmoeting gemist.” Vanaf eind juni waren maandelijkse ouderenbijeenkomsten weer mogelijk. Dankbaar werden deze door velen bezocht. Ook konden weer ontmoetingsdiensten en Avondmaalsvieringen plaatsvinden in woon- en zorgcentra.

'alsof de hemel open breekt', zo zei een kerkganger


Samen

Enige tijd mocht er niet gezongen worden in kerkdiensten. Daarna alleen door een zanggroepje en nu is weer – beperkt en ingetogen – samenzang mogelijk. Toen weer voor het eerst samen gezongen werd, was het “alsof de hemel open breekt”, zo zei een kerkganger. Ook samen koffie drinken na de morgendiensten werd lange tijd erg gemist. Veel blije gezichten toen het weer kon. Helaas kan dit sinds de laatste aanscherping van de coronaregels voorlopig niet. 

Ds. Liesbeth Jansen-Gort heeft in het eerste halfjaar van 2021 samen met Wil de Bruine en Benno ten Cate wekelijks een uitzending ‘SamenZijn’ verzorgd bij HOi fm. Hierin werden vreugde, kracht en hoop gedeeld. ‘SamenZijn’ komt terug met een drieluik op donderdag 16, 23 en 30 december.

Ook was er dit jaar weer een bloemenactie van en voor gemeenteleden. Velen brachten bloemen die bezorgd werden in de woon- en zorgcentra en bij thuis wonende ouderen.

Nog net voor de aanscherping van de coronamaatregelen werd een succesvolle herfst-kerkmarkt gehouden. Naast een mooie opbrengst voor goede doelen bracht deze vooral ook veel saamhorigheid met zich mee. Die was er ook bij de voorbereiding en opnames van ‘Scrooge op Nijverdal’. In een adventsdienst werd de in Nijverdal opgenomen film vertoond en tussendoor het verhaal verteld door ds. Bertine van de Weg. Deze dienst (van 28 november jongstleden) is te zien op het YouTubekanaal van de PG Nijverdal, Het Centrum.


Naar buiten gericht

De actieve diaconie van de PG Nijverdal richt zich op leniging van nood zowel binnen als buiten de kerkelijke gemeente. Diverse activiteiten worden samen met andere kerken en/of de burgerlijke gemeente gedaan, zoals Kerst- en Paasactie, hulpfonds en Voedselbank. Ook werd in dit coronajaar weer de hele zomer dankbaar gebruik gemaakt van een chalet van de diaconie, waar mensen die niet op vakantie kunnen een week naar toe kunnen.

In februari 2020 is in Nijverdal een pioniersplek van de PKN gestart. Centraal punt is de Kleine Kapel aan de Noetselerweg, waar je – ook in coronatijd – kunt bidden en een kaarsje aansteken. Een kleine groep onderhoudt de dagelijkse gebeden en iedere week is er een stiltewandeling. Zie voor meer informatie: https://kleinekapelnoetsele.nl


Van U is de toekomst

Aan het eind van de zomervakantie kwamen veel jonge en oudere gemeenteleden van de PG Nijverdal op een zaterdag bij elkaar voor een gezamenlijke barbecue. Een maand later werd de start van het nieuwe winterseizoen gevierd met een kerkdienst en andere activiteiten op evenementterrein Notter/Zuna. Onder begeleiding van Advendo klonk over de velden “Groot is Uw trouw, o Heer”, aansluitend bij het jaarthema “Van U is de toekomst.” De PG Nijverdal bezint zich met jongeren en ouderen op de vraag hoe zij gemeente kan zijn in de toekomst. Er is, mede door de coronacrisis, veel onzeker wat betreft de organisatie. Maar de kerkgemeenschap vertrouwt erop dat Gods Geest de weg wijst. 

ds. Liesbeth Jansen-Gort in een van de zorgcentra.
Pen