Afbeelding

Column: Bedankt!

Algemeen

Deze week nemen we afscheid van Anneke Raven als burgemeester. Ze heeft ruim 10 jaar onze gemeente gediend en hoe.

Ze was een burgemeester die op haar fiets door het dorp ging: onopvallend, gewoon. Net als alle andere inwoners achter haar karretje in de supermarkt. In de rij voor de kassa. Een en al vriendelijkheid als er een bloemetje gebracht moest worden of een lintje vanwege een bijzondere gebeurtenis in het leven van mensen in onze gemeente. Een evenwichtige vrouw die je overigens niet moet onderschatten, achter de schermen drukte ze haar stempel en was haar invloed niet gering. Ook durfde ze een streep te zetten. En van onfatsoenlijk gedrag moest ze niets hebben: wat heeft ze gehamerd op netjes en fatsoenlijk met elkaar omgaan.

In deze maand nam een andere krachtige vrouw afscheid van de politiek: Angela Merkel. Anneke Raven wil op geen enkele manier met haar vergeleken worden. Dat vindt ze te veel eer. Toch doe ik dat even. Inderdaad Raven is geen Merkel, maar beide dames hebben wel degelijk overeenkomsten. Ik noem ze: no nonsense, geen poeha, onverzettelijk, gedreven, tomeloze energie, een maatschappelijke betrokkenheid, die voortkomt uit het nest waar ze uitkomen. Ouders die hen voorgeleefd hebben dat je niet alleen voor jezelf op de wereld bent. Hun vrouw zijn benadrukken ze niet, het woord feminist nemen ze liever niet in de mond. Maar beiden zijn wel degelijk rolmodel voor vrouwen, voor meisjes. Dat je op jouw plek, op jouw manier het verschil kunt maken.
Ze hebben het gedaan. “Geschaffen”. De wereld een beetje mooier gemaakt. Merkel op haar plek. Raven hier in onze omgeving. Anneke Raven, dankjewel! Voor alles, voor wie en wat je was hier in onze gemeente! Het ga je goed!

weedebee