Ida (links) en Joyce met hun speciale kerstversie van de Boerenhartstochtkoek. Zelfs de pony wilde graag proeven.
Ida (links) en Joyce met hun speciale kerstversie van de Boerenhartstochtkoek. Zelfs de pony wilde graag proeven. Foto: Ida

‘Het gaat ons vooral om de kleine ontmoetingen’

Algemeen

Een lekkere kop koffie of thee en daarbij een stevig stuk koek kan zomaar de gangmaker zijn voor een openhartig gesprek, waar je met elkaar verder mee komt. Dat constateerde Ida Besten uit Haarle, toen zij voor haar podcast ‘Boerenhartstocht’ in gesprek ging met collega boeren en boerinnen. Voor elk gesprek nam zij een koek mee, gebakken door Joyce Heuven uit Luttenberg.

HAARLE/HELLENDOORN - In haar 14-delige podcastserie spreekt Ida met boeren over wat hen drijft. Daarbij nam ze steeds zo’n Boerenhartstochtkoek mee, waardoor al snel openhartige gesprekken op gang kwamen. “Ik nam voor elk gesprek twee koeken mee”, vertelt Ida. “Eén voor mijn gesprekspartner, tijdens ons gesprek, en één voor hem of haar om aan iemand anders te geven. Niet alleen boeren hebben immers behoefte aan een openhartig gesprek. Zeker nu met alle corona-perikelen zijn er heel veel mensen die zitten te springen om een hartverwarmend gesprek. Een spontane, kleine ontmoeting.”

Huiskamergesprek

Tijdens het ‘huiskamerbezoek’ van wethouder Beintema, een week of twee geleden, kwam het gesprek op de Boerenhartstochtkoeken en het idee van Ida en Joyce er voor de kerst een aantal weg te geven. “De wethouder reageerde gelijk heel enthousiast en kon vanuit het budget agrarische zaken onze actie ondersteunen. Hij had alleen wat grotere aantallen in zijn hoofd, dan voor ons te realiseren zijn”, lacht Ida. “We kunnen nu 100 Boerenhartstochtkoeken gratis uitdelen aan mensen die de koek meenemen naar iemand met wie ze zo’n betekenisvol gesprek gaan voeren. En er is zoveel waarover gesproken kan worden. Ik heb dat natuurlijk gemerkt in mijn podcast, waar het alleen nog maar over het boeren wel en wee ging. Toch waren al die gesprekken heel uniek en persoonlijk. Het ging niet alleen over de bedrijfsvoering, de opgelegde maatregelen vanuit de overheid of de stikstofproblematiek, het ging veel dieper. Over heel persoonlijke zaken. Bijvoorbeeld wat zware schulden met je gezinssituatie doen en hoe je je hoofd dan boven water houdt.”

Boerenpelgrimstocht

“Ik heb jaren gewerkt als psychiatrisch verpleegkundige en ben geïnteresseerd in het welbevinden van mensen. Omdat ik zelf boerin ben trek ik mij het wel en wee van boeren aan en ben daarom met mijn podcast begonnen. Ik wilde hun verhalen wereldkundig maken en ze zo met andere boeren in contact brengen die min of meer hetzelfde ervaren. Boeren zijn geen mensen die snel met hun ziel en zaligheid te koop lopen. Over lichamelijke ongemakken praat je makkelijker dan sociaal emotionele kwetsuren. Ik denk dat het ons allemaal helpt als we daar wel over praten met elkaar.”

In 2018 heeft Ida een boerenpelgrimstocht opgezet om de betekenis (of waarden) van het ‘boer-zijn’ dichter bij de medemens te brengen. De boerenpelgrimstocht raakt aan waarden die voor ieder mens belangrijk zijn. Het is een tocht door ons prachtige boerenlandschap. Het biedt boeren de gelegenheid te vertellen over hun leven. Van oudsher vragen mensen zich af wie ze zijn en wat hen raakt. Wat de grond van hun bestaan is. En ook al verschillen de antwoorden van mensen in de tijdgeest of cultuur, telkens opnieuw wordt het leven van alledag verbonden aan wat ons overstijgt: ‘moeder aarde’, ‘onze voorouders’ en voor velen ook ‘het goddelijke’. Veel beelden die daarbij steeds terugkomen, zijn afkomstig uit de boerencultuur. Denk aan de zaaier die zaait om te kunnen oogsten. Tijdens de boerenpelgrimstocht ontstaat ruimte voor verwondering en verbinding. Dat kunnen mensen volgend jaar weer ervaren.”

Koeken bestellen

Met haar passie voor boer en mens en door de enthousiaste reactie van wethouder Beintema lukt het Ida op 22 en 23 december honderd Boerenhartstochtkoeken gratis uit te delen aan mensen die de koek meenemen naar iemand die een gesprek goed kan gebruiken. “Joyce heeft hiervoor een heel speciale versie van de Boerenhartstochtkoek gemaakt en die is echt ontzettend lekker!” Iedereen die zo’n persoon in zijn of haar omgeving verrassen met zo’n heerlijke, speciale Boerenhartstochtkoek kan er één bestellen op www.boerenmens.nl. Je kunt de koek in Haarle ophalen of thuis laten bezorgen.