Afbeelding
Foto: Hans Bolte

Column: Droom of werkelijkheid?

Algemeen

Wat kunnen we mogelijk leren van de race van Max Verstappen? Zijn droom? Zijn lef?

Er waren meer mensen die dromen hadden: Ghandi, Michelangelo, Nelson Mandela, Martin Luther King, John Lennon, Socrates. Om er maar een paar te noemen…… Gek of Lef?

Zij geloofden in een betere wereld; waar vertrouwen, vrijheid en liefde het hoogste goed is. Geloven wij dat ook? Dat veel angst kan transformeren in vertrouwen…..? Transformeren in? Mogelijk toch een stairway to heaven? Elk mens creëert zijn eigen werkelijkheid? Controle leren loslaten en leven vooral uit je hart? Sprookje? Laten we louter het verleden of onze huidige ervaring tellen in onze antwoorden? Zal de toekomst er dan anders uit gaan zien dan onze geschiedenis? Wie vandaag doet wat hij gisteren deed moet niet verwachten dat het morgen anders wordt toch? Het verleden geeft louter oorlog, strijd, dood en pandemie als antwoord. Wat bedoelde Michelangelo met zijn `invisible hand`?

Persoonlijk vind ik het een uitdagende en soms bizarre tijd en hoogstwaarschijnlijk vindt u dat laatste ook. Ik hoop ook het eerste….. . Zijn er nog mensen of zaken die u `inspireren`? 

Voor velen was de overwinning van Max Verstappen een hoogtepunt. Magisch, zijn talent, zijn overwinning! In de sport is één ding zeker: kijk alleen naar waar je wel naar toe wil! Kijkt Max in de bocht, dan vliegt hij eruit….. Max kijkt voorbij de bocht! Hoe is het met onze focus? Geven we aandacht aan dat waar we vertrouwen in hebben, naar toe willen? Of zijn we vooral bezig met zorgen, ziekte, pandemie, bestrijden, etc….. 

Van opgelegde waarheid in religie hebben we ons bevrijd. We hebben gestreden voor zelfbeschikking, abortus, euthanasie, baas over eigen lichaam. Nederlanders: je schrijft ze niet de wetten voor, zongen we in koor! Staan we nog voor vrijheid? Welk antwoord we ook hebben op al onze vragen: zal het belangrijkste niet zijn dat we in alles elkaar blijven zien als waardevolle mensen, waar respect en liefde de boventoon voert? Kan het zijn dat meerdere wegen naar Rome, ons hart, leiden? Voor mij gaat het te ver wanneer we elkaar dingen gaan verplichten die de zelfbeschikking van je lichaam tart. In Wann wachen wir auf pleit Helene Fischer voor bruggen bouwen, eensgezindheid in deze tijd. Mooi lied en ik zing graag mee, u ook?

In het licht van kerst een laatste opmerking: dwang heeft in de hele mensheid nog nooit iets goeds opgeleverd. Het is zelfs een natuurwet; alles wat je onderdrukt, komt des te harder terug. Ons hart heeft de vorm van twee oren, twee vraagtekens, ooit gezien? Laten we vooral goed luisteren naar elkaar… Wellicht ligt de oplossing wel ergens, en paradoxaal, in durven zeggen: ik weet maar zo weinig….. Om met Socrates te spreken: twijfel is het begin der wijsheid…… en als we alles loslaten komt het antwoord vanzelf…….? En hebben we vooral daarop te vertrouwen? Hof van Heden? Alleen een Nu? Gek of Lef? Of…..? 

Een licht, gezond, liefdevolle kerst en 2022 gewenst!

Bij Puur kunt u vanaf januari starten in de oercirkels waarin we met elkaar verbinden in de kern.

Hans Bolte
Puur therapie en coaching Nijverdal