Edo op den Dries (links), Annemarie Dubbink en Mark Paalman vertegenwoordigen D66, Lokaal Hellendoorn en de PvdA tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart volgend jaar.
Edo op den Dries (links), Annemarie Dubbink en Mark Paalman vertegenwoordigen D66, Lokaal Hellendoorn en de PvdA tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart volgend jaar.

‘We laten elkaar wel in onze waarde’

Algemeen

Na het artikel over vier lijsttrekkers een maand geleden, kon een artikel over de overige drie lijsttrekkers natuurlijk niet ontbreken. We gaan de gemeenteraadsverkiezingen in maart in met 6 ‘groentjes’ en één ‘oudgediende’. En allemaal kijken ze er met evenveel enthousiasme naar uit.

HELLENDOORN - Lijsttrekker voor D66 is voor de tweede keer op rij Edo op den Dries. Hij is daarmee de ‘ervaren rot in het vak’ en verwacht er deze keer op een meer ontspannen manier van te kunnen genieten. “Vier jaar geleden was ik voor de eerste keer lijsttrekker en daar heb ik toen ook van genoten, maar het was in bepaalde opzichten ook best spannend. Voor het eerst echt debatteren met lijsttrekkers die stuk voor stuk veel meer ervaring hadden dan ik, dat bracht wel wat spanning met zich mee. Ik weet nu beter wat ik kan verwachten, al is het nog maar de vraag wat we kunnen met alle corona-maatregelen. Ik vind het hoe dan ook heel leuk om te doen en de partij in die zin op sleeptouw te nemen. We zijn oprecht trots op wat we de afgelopen vier jaar bereikt hebben, op de besluiten die genomen zijn en ik denk dat er een reële kans is dat we deze keer op drie zetels uitkomen.”

Lokaal Hellendoorn

Een van de ‘groentjes’ in dit gezelschap is de lijsttrekker van Lokaal Hellendoorn: Annemarie Dubbink. Begin dit jaar nam zij de hamer van fractievoorzitter Thea ten Have over en was een jong gezicht in de raad. Ze is blij met het lijsttrekkerschap, maar vindt het ook een hele verantwoordelijkheid. “We hebben een mooie, gevarieerde lijst en ik hoop dat de inwoners ons weer hun vertrouwen geven om de grootste te worden. Het vertrouwen in de politiek in zijn algemeenheid is heel laag, wat wij deels aan onszelf te danken hebben. Dat moet anders en dat kan ook anders. We hebben nu een heel sterke scheiding tussen coalitie en oppositie in de raad, veel onderwerpen zijn al ‘dicht getimmerd’. Wij denken dat we alle inwoners beter kunnen dienen als we een raad-breed akkoord opstellen, waarbij alle partijen hun inbreng kunnen delen als we de onderwerpen in de raad behandelen. Een meer open bestuurscultuur, zodat we het beste voor de inwoners eruit kunnen halen.”

Ze verwachten langzaam hun verkiezingscampagne te kunnen starten, al zal die pas echt vanaf half januari gaan lopen.

PvdA

De andere nieuwe lijsttrekker is Mark Paalman, kartrekker voor de PvdA. “Ik vind het mooi dat ik dit mag doen. Het is net zoiets als ‘gewoon’ medewerker zijn of teamleider. Aan mij de taak de boel te stroomlijnen. Ik ben in deze het aanspreekpunt en initiatiefnemer, maar we doen het natuurlijk met een heel team. Ik verheug me op het campagne voeren, daar heb ik de vorige keer erg van genoten. En als lijsttrekker wordt dat nog leuker, omdat die de meeste debatten voert. Of en in welke vorm dat deze verkiezingsperiode gaat plaatsvinden is natuurlijk nog afwachten en dat is wel een beetje een domper. Ik geniet ook altijd van het ophangen van de stemposters, campagne voeren op de markt, met mensen praten. Allemaal dingen die op dit moment niet kunnen. Toch zijn we achter de schermen druk bezig. Zo maken we op dit moment de stukken klaar voor de stemwijzer.” Als partij proberen ze zich altijd zo constructief mogelijk op te stellen. “De grote vraag is meestal of we als lokale overheid goede maatregelen voor álle inwoners kunnen nemen. Als we dingen op kunnen lossen, geeft dat een kick, of het nu iets groots of iets kleins is.”

Verkiezingen

De verkiezingen zijn op woensdag 16 maart, wat de partijen voldoende tijd zou moeten geven voor een goede campagne. Er is dan weer een stemwijzer beschikbaar, die ons helpt de beste keuze te maken. Edo raadt iedereen aan niet alleen te focussen op ‘ja’ en ‘nee’ bij de stellingen, maar ook de argumenten van de partijen te bekijken. “We begrijpen best dat niet iedereen ons hele verkiezingsprogramma uitpluist en die van de andere zes partijen en dan is zo’n stemwijzer echt een uitkomst. Maar de stellingen zijn wel erg zwart-wit opgesteld en de partijen brengen de nuance aan.” Voor de meeste mensen blijft het hele gemeenteraad ‘gebeuren’ een wat abstract fenomeen. Je ziet immers niet veel van wat er in de raad gebeurt, tot je er zelf in zit. “We brengen wel zoveel mogelijk naar buiten, maar het gaat vooral om de besluiten die genomen zijn en niet om de raadsleden,” zegt Edo. “En dat is prima. Wij weten wel waarom we in de raad zitten en onze standpunten lees je in de verkiezingsprogramma’s.”