Laat rauw vlees niet te lang buiten de koeling staan en haal ook niet meer uit de koelkast dan direct nodig is. Zo voorkomt men ook verspilling.
Laat rauw vlees niet te lang buiten de koeling staan en haal ook niet meer uit de koelkast dan direct nodig is. Zo voorkomt men ook verspilling. Foto:

Let op veilig eten met de kerstdagen

Met de kerstdagen houden we allemaal van lekker eten. Er komt veel lekkers op tafel en een kwart van de huishoudens kiest voor het gourmetten om er een gezellige maaltijd van te maken, zo becijferde een supermarktketen enkele jaren geleden. Het blijft belangrijk om ook tijdens de feestdagen goed te denken aan de voedselveiligheid.

TWENTE - Volgens de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit lopen jaarlijks zo'n 680.000 Nederlanders een voedselinfectie of voedselvergiftiging op. De meeste infecties ontstaan in eigen keuken en zijn te voorkomen door meer aandacht te schenken aan voedselveiligheid. Een infectie en vergiftiging zijn twee specifieke dingen: bij voedselinfectie kan het gaan om een bacterie, virus of parasiet, die een ontsteking veroorzaakt aan maag, darmen of andere organen. Klachten ontstaan niet eerder dan acht uur na het eten van besmet eten. Bij een voedselvergiftiging komen schadelijke stoffen vrij van bepaalde bacteriën. Hierbij ontstaan klachten vaak al binnen enkele uren. De meeste klachten kunnen voorkomen worden door goede hygiëne. Dit bleek ook wel doordat er afgelopen jaar volgens het RIVM minder geregistreerde uitbraken waren van voedselvergiftiging: betere hygiëne door corona voorkwam deze. Zo werden er in 2019 nog 735 uitbraken geregistreerd, in 2020 waren dit er 559. Uiteraard zijn werkelijke aantallen vele malen hoger, omdat mensen geen melding doen van klachten die in eigen keuken ontstaan. De meldingen hebben bijvoorbeeld betrekking op horeca en supermarkten. Wanneer meer dan twee mensen ziek worden zijn artsen verplicht om meldingen door te geven aan de GGD. Volgens hen zijn de campylobacter, salmonella en het norovirus de grootste ziekmakers bij voedsel.


Preventie
Wie voedsel gaat bereiden moet altijd goed de handen wassen voor men etenswaren hanteert. Was de handen ook tussendoor veelvuldig, met name wanneer u bijvoorbeeld eerst rauw vlees aanpakt en vervolgens een salade maakt. Ook gasten die aan tafel gaan voor de maaltijd dienen hun handen te wassen voor het eten om ook zo besmettingen te voorkomen. Verder is het verstandig om niet ál het vlees tegelijk op tafel te zetten. Bewaar het meeste vlees in de koelkast en pak pas iets wanneer de overige porties op zijn. Dit gaat ook op voor vis. Vlees en vis mogen niet langer dan twee uur buiten de koeling staan. Hierna kan men deze het beste weggooien.


Rauw en gegaard

Gebruik ook apart bestek en borden voor rauw en gebakken vlees. Wanneer u met uw vork een rauw stuk vlees aanprikt om dit op de gourmetplaat te leggen en het vervolgens met dezelfde vork weghapt, kunnen hier gevaarlijke bacteriën aan zitten. Dit noemen we ook wel kruisbesmetting. Bij het bereiden van vlees is het belangrijk dat we dit goed garen. Iedere vleessoort heeft zijn eigen, veilige temperatuur. Zo ligt dit bij rundvlees rond de 45-50 graden, bij varkensvlees tussen de 56-65 graden en kip zit tussen de 64 en 75 graden. Met een kernthermometer is dit goed te meten, steek deze in het dikste deel van het vlees. Let ook op met het bewaren van kliekjes. Zet rauw vis en vlees snel terug in de koelkast. Gebakken vlees of vis is doorgaans nog een dag of 2 gekoeld te bewaren. Gooi het daarna weg.


Brandveiligheid
Ook de brandveiligheid is een belangrijk aspect van het gourmetten. Zo is het belangrijk om brandbaar materiaal weg te houden bij de gourmetplaat. Gebruik ook een voldoende dik verlengsnoer en rol eventuele kabelhaspels helemaal uit. Een te dun snoer kan namelijk warm worden en voor brand zorgen. Leg ook de snoeren veilig neer, zodat u of anderen er niet over struikelen wanneer u de volgende portie vlees uit de koelkast haalt.

Een vleesthermometer is handig om de kerntemperatuur van vlees te meten. De veilige temperatuur loopt uiteen van soort tot soort.
Pen