Vissen blijft één van de populairste hobby's in Nederland. Maar door loodverlies komt er jaarlijks wel 54.000 kilo lood in het oppervlaktewater terecht.
Vissen blijft één van de populairste hobby's in Nederland. Maar door loodverlies komt er jaarlijks wel 54.000 kilo lood in het oppervlaktewater terecht. Foto:

Waterschap houdt pilot loodvrij vissen

Het Waterschap Vechtstromen doet er veel aan om de waterkwaliteit op peil te houden en waar mogelijk te verbeteren. Alle vervuiling die niet in het water komt veroorzaakt geen natuurschade én hoeft ook niet uitgefilterd te worden. Ook bij het vissen wil men duurzamer werken en het vissen zonder lood stimuleren. 

TWENTE - Vissers gebruiken nu nog vaak lood bij het vissen, wat ook zorgt voor lood in het water. Een ruwe schatting is dat er door verlies van vislood jaarlijks zo'n 54.000 kilo lood in het oppervlaktewater terechtkomt. Eerder werden afspraken gemaakt tussen de Unie van Waterschappen, Sportvisserij Nederland en Natuurmonumenten om het gebruik van lood verder terug te dringen. Er zijn ook al veel duurzame alternatieven op de markt, zoals steen, glas of ijzer.

Het Waterschap Vechtstromen is nu gestart met een proefproject bij een tweetal vijvers om dit onder de aandacht te brengen. De Christinalusvijver in Enschede en de Spartelvijver bij Sibculo werden aangewezen als loodvrije vislocaties, waar gebruikers met borden op geattendeerd worden. Zij kunnen bij drie viswinkels in Enschede, Hengelo en Westerhaar-Vriezenveensewijk hun loden werpgewichten gratis inruilen tegen loodvrije alternatieven. Gratis inruilen kan een jaar lang, tot december 2022.