Peter in zijn professionele thuisstudio waar hij al menig podcast opnam en nu dus ook zijn eigen radioprogramma gaat opnemen.
Peter in zijn professionele thuisstudio waar hij al menig podcast opnam en nu dus ook zijn eigen radioprogramma gaat opnemen.

‘Deze radiozender past echt bij mij’

Algemeen

Nijverdaller Peter Schavemaker is vanaf donderdag 3 februari elke week te horen op Grolloo Radio. Hij presenteert daar zijn eigen programma ‘So Many Roads’, over met name onbekende Amerikaanse blues en country muziek.

NIJVERDAL - “Het afgelopen jaar ben ik veel bezig geweest met het maken van muziek-interview podcasts en heb ik mijn thuisstudio steeds verder kunnen professionaliseren”, vertelt Peter. “Via via kwam ik met Johan Derksen in contact en nadat ik ze wat materiaal had gestuurd, vroeg hij of ik een uur radio kon maken. Toen ben ik gelijk in mijn platenkast gedoken en heb een programma samengesteld. Deze proef heb ik woensdags of donderdags ingestuurd en zaterdags belde Freek Medendorp van Grolloo Radio al met de vraag of ik elke week een programma wilde maken. Johan en hij hadden samen naar mijn proef geluisterd en vonden het erg goed.”

Vaste dag

“Al snel bespraken we welke dag en tijdstip mijn voorkeur hadden en mocht ik een titel voor mijn programma bedenken. Daar heb ik goed over nagedacht en eigenlijk is er maar één titel mogelijk: So Many Roads. Dit is een hit geweest van Harry Muskee, met Cuby + Blizzards, van hun legendarische lp ‘Groeten uit Grolloo’ en het geeft mooi de verschillende wegen in de blues-, soul-, country- en americana-muziek weer die ik in mijn programma verken. Voor wat betreft de dag en het tijdstip heb ik gekozen voor donderdag van 22.00 tot 23.00 uur. Het is een tijdstip dat goed bij de muziek én in mijn schema past.”

Format

Binnen de format heeft Peter alle vrijheid zijn programma vorm te geven. “Ik vind het belangrijk dat er een bepaalde samenhang zit in de nummers die ik draai. Het is voor mij niet een kwestie van tegen de platenkast duwen en kijken welke platen eruit vallen. En dan wil ik ook niet elke week min of meer hetzelfde draaien. Naast de muziek vind ik het leuk informatie te delen die voor veel mensen onbekend is, bijvoorbeeld over de componist van een bepaald nummer. Of om juist niet het origineel maar een cover te draaien. Dat, met de wetenschap dat het vooral muziek is, die in Hilversum niet of zeer weinig gedraaid wordt, is een heerlijke uitdaging.”

Ervaring

Peter heeft de nodige ervaring opgedaan bij diverse radiozenders en heeft als muziekjournalist de nodige grote sterren geïnterviewd. “Daar ben ik best trots op. Net als op het boek ‘100 jaar Hilversum Mediastad’ dat ik in 2018 schreef. Momenteel schrijf ik aan mijn tweede boek, over de ontwikkeling van de Overijsselse regionale media en het leven van regionale omroeppionier Henny Everts. Naast schrijven voor de Tubantia is dit radioprogramma een mooi vervolg van mijn ‘carrière’ en ik hoop dat iedereen vanaf 3 februari elke week gaat luisteren... of naar de herhaling op zaterdag.”

www.grollooradio.nl