Afbeelding
Foto:

Lezing van 18 Minuten Man: Yennega en de migratie

18 Minuten Man neemt prinses Yennega en migratie onder de loep in lezing bij ZINiN Bibliotheek. De lezing is op dinsdag 1 februari van 20.00 tot 22.00 uur.

NIJVERDAL - De Afrikaanse prinses Yennega is het symbool geworden van de onafhankelijke vrouw, die opkwam voor haar verlangens en idealen. Zij leefde 900 jaar geleden en werd door haar vader tegengehouden om te trouwen en kinderen te krijgen, terwijl dit juist haar grootste wens was. Op dinsdag 1 februari komt de 18 Minuten Man naar de ZINiN Bibliotheek Nijverdal en vertelt vanaf 20.00 uur haar verhaal en stelt daarbij de vraag: ‘Wat betekent verhuizen voor jou’?


Je droom achterna

Maar liefst 900 jaar geleden liep de Afrikaanse prinses Yennega van huis weg omdat haar vader koning Nedaga van Gambaga (nu Ghana) vond dat zij niet moest trouwen. In zijn optiek moest zij hoofdvrouw van alle strijders van zijn volk worden. Maar Yennega ging haar droom achterna en kwam in het huidige Burkina Faso terecht, waar ze de man van haar dromen ontmoette. Ze trouwde met hem en ze kregen samen een zoon. Daarmee werd Yennega het symbool van de onafhankelijke vrouw, die streed voor de erkenning van haar verlangens en idealen, die zich niet liet tegenhouden door tradities, maatschappij of vaderlijke autoriteit.


Symboliek

Maar er zit nog een andere symboliek in dit verhaal. De verbintenis tussen Yennega, haar man en kind symboliseren ook het gemengde huwelijk tussen twee culturen, wat in de geschiedenis van de mens ook een fundamenteel thema is. Maar hoe liep het verhaal van Yennega eigenlijk af? Dat vraagt de 18 Minuten Man zich af. Ging zij misschien terug naar haar ouders of bleef ze bij de man van haar dromen? De hoofdvraag van deze avond is dan ook: ‘Wat betekent verhuizen voor jou?'


Kaarten reserveren
Kaarten kosten voor niet-leden van de bibliotheek 7,50 euro, voor leden is dat 5,00 euro. Kaarten zijn te reserveren via de website van ZINiN of af te halen bij de kassa van de Tourist Info / ZINiN Bibliotheek in Nijverdal. Telefonisch reserveren kan ook via 0548-624489.

www.zinin.com