Afbeelding
Foto: Shutterstock

Nog steeds groot regionaal verschil in kans op autoschade

Er zijn nog steeds grote regionale verschillen in de kans op autoschade, zo concludeert verzekeringsvergelijker Independer op basis van eigen onderzoek. Automobilisten zouden het veiligst zijn in Zeeland en in Utrecht loopt men juist het meeste risico.

De Auto Risicometer baseert de uitkomsten onder meer op gegevens van het CBS, Rijkswaterstaat en de Nationale Politie. Hierbij kijkt men naar verkeersongelukken binnen de bebouwde kom, autovandalisme, auto-inbraken, autodiefstallen en betrapte dronken bestuurders in 2020. Dit woog men dan af tegen het aantal geregistreerde personenauto's per gemeente of provincie. Zo ontstaat een beeld van de situatie per regio. De provincie Utrecht scoort het slechts van alle provincies. Hier is de kans op autoschade ruim 30 procent boven het landelijk gemiddelde. De stád Utrecht scoorde ook het slechts van alle gemeenten: een risico dat 80 procent hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Gevolgd door Zandvoort, Ouder-Amstel, Eindhoven, Bunnik, Stichtse Vecht, Nieuwegein, Bloemendaal, Schiedam en Tiel. Rotterdam valt net buiten de top 10.

Automobilisten in Overijssel komen redelijk goed weg uit het onderzoek. Het risico ligt 10 procent onder het landelijk gemiddelde. Alleen Enschede, Hengelo en Almelo liggen boven dit percentage. De cijfers per gemeente zijn te bekijken op: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/autorisicometer