Voorzitter van de Stichting Fairtrade Werkgroep Gemeente Hellendoorn Rina van den Born en wethouder Henk Nijhof
Voorzitter van de Stichting Fairtrade Werkgroep Gemeente Hellendoorn Rina van den Born en wethouder Henk Nijhof Foto:

Gemeente Hellendoorn blijft nog twee jaar Fairtrade Gemeente

De commissie titelerkenning van het landelijke campagnebureau Fairtrade Gemeente heeft aan de Stichting Fairtrade Werkgroep Gemeente Hellendoorn meegedeeld dat de werkgroep met trots de titel ook in 2022 en 2023 mag voeren. 

HELLENDOORN - Voorzitter Rina van den Born en wethouder Henk Nijhof (met onder meer klimaat, duurzaamheid en energie in zijn portefeuille) benadrukken dit feit door te wijzen op het bord dat voor het Huis voor Cultuur en Bestuur staat. In verband met de huidige pandemiemaatregelen kon de titelverlenging niet op passende wijze gevierd worden.

Een verlenging van de titel is niet vanzelfsprekend, daarvoor moest een duidelijk en uitvoerbaar projectplan worden ingediend. Het projectplan 2022-2024 bestaat uit negen punten. Het eerste punt is om meer leden te werven en daardoor grotere bekendheid aan Fairtrade producten te geven. Er zijn momenteel 48 deelnemers; onder meer de gemeente, scholen, kerken, organisaties, instellingen, middenstanders en horeca. Die gebruiken allemaal meerdere Fairtrade producten zoals koffie, thee, suiker et cetera.
De werkgroep zal zich in gaan zetten om ook in de gemeente Hellendoorn duurzaam vervaardigde kleding te propageren. Om ‘eerlijke’ kleding nog beter in de markt te zetten, wordt opnieuw de film The True Costs over de omstandigheden in de kledingindustrie vertoond.
Samen met het CNME (Centrum Natuur en Milieu Educatie van het IVN) is een leskist over energie, duurzaamheid en fairtrade ontwikkeld voor basisscholen. Al enige jaren geleden is op Reggesteyn aandacht besteed aan duurzame kleding. Verder gaat de Fairtrade Werkgroep intensiever samenwerken met het CNME en het Duurzaamheidscentrum in de gemeente.

“Het is een misvatting dat Fairtrade producten altijd duurder zijn”, merken de wethouder en voorzitter op.

informatie