De eerste vogel melden zich voor de telling in de tuin van Wennemers. (Foto: Jos Wennemers)
De eerste vogel melden zich voor de telling in de tuin van Wennemers. (Foto: Jos Wennemers) Foto: Jos Wennemers

'Telformulier erbij, turven en resultaat doorgeven'

door EG-WÉL

Ook in Hellendoorn kan worden meegedaan aan de Nationale Tuinvogeltelling 2022. De telling is van vrijdag 28 tot en met zondag 30 januari en er hoeft slechts een half uurtje geteld te worden.

HELLENDOORN - Volgens Jos Wennemers van IVN Hellendoorn-Nijverdal hoeven mensen geen expert te zijn om vogels te tellen. "Echt iedereen kan meedoen. Via de Vogelbescherming kunnen lijsten worden gedownload met basiskenmerken van de vogels en tellijsten”, aldus de vogelaar. "Telformulier erbij, een half uurtje turven en resultaat doorgeven aan de vogelbescherming via hun site.”

De Nationale Tuinvogeltelling is volgens de vogelbescherming het grootste citizen science project van Nederland, maar is niet per se wetenschappelijk. "Het is geen wetenschappelijke telling. Er zijn trends aan te geven, maar meer ook niet”, zegt de Nijverdalse vogelaar. De huismus staat nationaal al jaren op de nummer één.


De vogels wachten niet op de telling. De eerste merels, mussen en andere vogels melden zich dagelijks in de tuin van Wennemers. Hij en andere leden van de IVN vogelwerkgroep zijn niet de enige tellers in onze gemeente. Vorig jaar telden 359 deelnemers bijna 6000 vogels in de gemeente Hellendoorn. De huismus moest het lokaal doen met een tweede plek. De koolmees is het vaakst geteld, 1039 keer.

Tellen kan volgens de vogelbescherming nu nog makkelijker. Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling kan men via de web-app MijnTuinvogeltelling resultaten insturen. MijnTuinvogeltelling is een web-app voor de mobiele telefoon, er hoeft niets te worden gedownload. Kijk voor meer informatie op 

vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling