De Doortraproutes maken fietsen aantrekkelijk en veilig voor senioren. Dit moet positief bijdragen aan hun gezondheid en welbehagen.
De Doortraproutes maken fietsen aantrekkelijk en veilig voor senioren. Dit moet positief bijdragen aan hun gezondheid en welbehagen. Foto: Shutterstock

Doortraproutes: senioren weer op pad!

Fietsen is een ideale maner om in beweging te blijven. Zeker ook voor senioren. Naast dat dit bijdraagt aan de beweging, brengt het je ook onder de mensen én op de mooiste plekken. De opkomst van de elektrische fiets de afgelopen twintig jaar maakte het fietsen ook op hogere leeftijd goed mogelijk voor ouderen. Voor hen zijn er ook steeds meer thematische routes te vinden die goed toegankelijk en veilig fietsbaar zijn. Zo zijn er inmiddels ook al negen Doortraproutes opgezet.

HELLENDOORN - Dat fietsen gezond is horen we al sinds de uitvinding van deze tweewielers. Maar het is ook echt wetenschappelijk bewezen. Zo verrichte het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid in 2020 uitgebreid onderzoek naar de relatie tussen fietsen en gezondheid. Met conclusies die ook de Fietsersbond van harte onderstreept.

Het onderzoek concludeerde dat mensen gemiddeld 280 dagen langer leven wanneer zij nog geen vijf kilometer per dag fietsen. Dit zou ook zorgen voor een afname aan sterfte door hart- en vaatziekten en minder gezondheidsklachten. Naarmate Nederlanders meer fietsen neemt ook de ervaren gezondheid toe: mensen vóelen zich ook echt beter. De Fietsersbond schaalt daarom momenteel ook activiteiten op om deze link tussen fietsen en gezondheid te bevorderen. Ook het landelijke preventieakkoord benoemt de fiets als belangrijk preventief middel om de alsmaar stijgende gezondheidskosten binnen de perken te houden.

Eén van de concrete zaken die in gang gezet is, is de opzet van zogeheten Doortraproutes. De Provincie Overijssel, Provincie Gelderland en de Fietsersbond zijn hier actief mee bezig. Doortraproutes zijn comfortabele en leuke fietsrondjes van zo'n 20 tot 25 kilometer, gericht op senioren. Deze zijn dus goed te doen met een elektrische fiets. De routes gaan zoveel mogelijk over ruime paden, rustige wegen, overzichtelijke kruispunten en kennen weinig obstakels aldus de initiatiefnemers. De routes maken ook gebruik van bestaande fietsknooppunten in de regio, maar wijken hier ook soms van af.


Er zijn nu negen routes beschikbaar, die tot stand kwamen dankzij de input van honderden vrijwilligers. Deze fietsen de beoogde routes om de geschiktheid te testen. Zo kan men kiezen voor een Doortraproute vanuit Rijssen, waarbij Kasteel Oosterhof het start- en eindpunt is. Ook zijn er routes bij Zevenaar, Twello, Rheden, Renkum, Apeldoorn, Lochem, Raalte en Oldenzaal. Ideaal dus voor mensen die met de auto en fietsendrager wat andere delen van de regio willen verkennen. Via www.fietsersbond.nl/doortraproutes zijn deze te bekijken. Ook staan deze vanaf nu in de Fietsersbond Routeplanner-app voor de smartphone.

Pen