Digitale consulten zijn zowel voor de arts als patiënt praktisch; zo scheelt dit reistijd naar een medisch specialist in een andere gemeente.
Digitale consulten zijn zowel voor de arts als patiënt praktisch; zo scheelt dit reistijd naar een medisch specialist in een andere gemeente. Foto: Shutterstock

Afspraak met arts steeds vaker online

Internet speelt een steeds grotere rol in het dagelijks leven. We regelen steeds meer dingen online; van de huur- en zorgtoeslag, het kopen van producten, onze bankzaken tot het contact met vrienden en familie. Ook op het gebied van gezondheid zijn er steeds meer online ontwikkelingen. Zo nam het aantal online afspraken met artsen vorig jaar fors toe, zo blijkt uit donderdag gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

TWENTE - In de eerste helft van 2021 maakte 43 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder een online afspraak met een huisarts of medisch specialist. Dit was een jaar eerder nog 31 procent. Ook bij daadwerkelijk online contact met de arts - denk aan een consult via beeldbellen of een herhaalrecept aanvragen - was een flinke stijging zichtbaar. Dit ging van 26 naar 32 procent. In algemene zin maakt 80 procent van de mensen gebruik van het internet voor het vinden van informatie met betrekking tot de gezondheid en gezondheidszorg. Nederland loopt volgens het CBS hiermee voorop in het gebruik van internet voor zorg; alleen in Finland lag dit percentage nog iets hoger.


Het online contact houden met de huisarts of andere specialist heeft op papier veel voordelen, zowel voor arts als patiƫnt. Zo is lang niet iedereen goed ter been. Ook hebben inwoners van het buitengebied de zorgverlener niet altijd naast de deur; een trip naar een grotere stad voor een kort consult is dan al snel onhandig. Een online consult is met name handig om bijvoorbeeld de voortgang een behandeling te bespreken, waarbij de arts met gerichte vragen een goed beeld kan krijgen van de gezondheid.


Dankzij handige hulpmiddelen voor thuisgebruik zoals een bloeddrukmeter, zuurstofmeter of telefoon/smartwatch met gezondheids-functionaliteit kan een arts ook echt een meetbaar inzicht krijgen in de gezondheid. Innovaties gaan hierbij sneller en verder dan men denkt. Zo houdt een moderne iPhone ook gezondheidszaken bij zoals de paslengte, loopstabiliteit, loopsnelheid en het traplopen. Zo kan in een vroeg stadium ontdekt worden wanneer iemand bijvoorbeeld een groter valrisico heeft. Twente loopt als high-tech regio voorop met het ontwikkelen van gezondheidsinnovaties. De verwachting is dat dit dan ook sterk toe zal nemen met de vergrijzing en stijgende kosten.
 

Voor mensen die digitaal minder vaardig zijn, zijn er ook mogelijkheden om wegwijs te worden in de online zorg. Naast dat de eigen huisartsenpraktijk hierbij kan helpen zijn er ook digitale spreekuren bij de lokale bibliotheken. Ook zij zien steeds vaker hulpvragen over het gebruik van internet voor online zorginformatie of contact met de arts via beeldbellen.

Pen