Innovatieve technieken zoals vooraf geproduceerde modules moeten snellere woningbouw mogelijk maken tegen gunstiger koopprijzen. Er zijn al diverse prefab-projecten gerealiseerd.
Innovatieve technieken zoals vooraf geproduceerde modules moeten snellere woningbouw mogelijk maken tegen gunstiger koopprijzen. Er zijn al diverse prefab-projecten gerealiseerd. Foto: JeroennHenning

Groei woningvoorraad nog erg beperkt

De woningprijzen zijn het afgelopen jaar naar recordhoogte gestegen. Uit maandag gepresenteerde cijfers van het CBS blijkt dat koopwoningen in 2021 gemiddeld 15,2 procent duurder waren dan in 2020. Het is de grootste stijging na het jaar 2000. Dit maakt het, zeker voor starters, haast onmogelijk om een woning te kopen.

HELLENDOORN - De gemiddelde verkoopprijs van woningen in Nederland is nu inmiddels ruim 419.000 euro. Hellendoorn zit volgens website Huispedia momenteel netjes op dit gemiddelde, met een vraagprijs van 423.000 euro. De site baseert zich op 109 recente verkopen en 117 aangeboden panden.

De sterk gestegen vraag- en verkoopprijzen hebben een negatief effect op de betaalbaarheid van woningen voor starters. Zo publiceerde de Provincie Overijssel afgelopen week cijfers over de brede woningmarkt. De overkoepelende conclusie: er werden vorig jaar weliswaar veel woningen verkocht - maar maar weinig aan starters. De meeste woningen werden verkocht aan mensen die al een huis hebben of aan investeerders. Deze spelen ook in onze regio een steeds grotere rol op de woningmarkt, met groeiende weerstand in de lokale politiek in veel gemeenten.


Hellendoorn kent op dit moment geen starterslening, die veel andere gemeenten wel hebben. Deze dient ter overbrugging van de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek die men kan krijgen. De lening is dan tegen gunstige voorwaarden. Probleem is echter dat ook in gemeenten die wél een starterslening hebben het effect beperkt is. De maximale koop- en leenbedragen liggen doorgaans namelijk onder de reële marktprijzen van de woningen.


Bijbouwen van woningen, ontmoediging van investeerders en het bevorderen van doorstroming op de arbeidsmarkt zijn belangrijk om hier een positieve kentering in aan te brengen. Helaas blijkt uit wóensdag gepresenteerde cijfers van het CBS dat Overijssel verre van koploper is bij het bouwen van nieuwe woningen. In totaal werden in Overijssel 3.500 nieuwe woningen gerealiseerd, waarbij men op de zevende plaats staat van de twaalf provincies. De woningvoorraad door bouw groeide hierdoor met 0,7 procent in Overijssel. In Hellendoorn werden slechts 81 woningen gerealiseerd, wat 0,5 procent groei van de woningvoorraad opleverde.

Pen