Met een financiële ondersteuning konden de leden van walking footballclub Regge United in 2018 van start gaan in mooie tenues. En dit is zomaar een van de voorbeelden.
Met een financiële ondersteuning konden de leden van walking footballclub Regge United in 2018 van start gaan in mooie tenues. En dit is zomaar een van de voorbeelden. Foto: Reinder van Zanten

‘We stoppen, maar geld is nog niet op’

Algemeen

In deze nieuwe serie over vrijwilligerswerk direct een buitenbeetje te pakken. Stichting Ondersteuning Senioren Hellendoorn-Nijverdal (S.O.S.) zoekt namelijk geen vrijwilligers, maar wel mensen of organisaties om hun geld aan te nemen.

HELLENDOORN - “Ho, ho, dat is wel heel kort door de bocht,” lacht Reinder van Zanten, penningmeester. “Als je dat zo in de krant zet, lopen ze hier straks de deur plat!”

En zo simpel is het natuurlijk niet. “Wij kunnen dat geld niet zomaar weggeven. We zijn het aan onze donateurs verplicht met dit geld ouderen financieel te ondersteunen bij het realiseren van hun activiteit of project. Dat doen we al ruim 35 jaar en we zouden graag doorgaan, maar de tijden zijn veranderd. Er komen minder donaties binnen en we krijgen steeds minder aanvragen voor ondersteuning. Afgelopen jaar waren dat er maar drie!”

Andere samenleving

Voor een deel is de terugloop in aanvragen misschien te verklaren door alle corona-perikelen van de afgelopen twee jaar, maar Reinder ziet een andere trend. “Die terugloop is al langer gaande. De senioren van nu zijn vaak veel actiever en zelfredzaam. Dat heeft alles te maken met de veranderende maatschappij. Toen we in 1986 begonnen was er op allerlei gebieden veel minder geregeld en er was vaak veel minder budget voor aanschaffingen of activiteiten. In die situaties kon de S.O.S. vaak de helpende hand bieden. Maar inmiddels kunnen de inwoners van onze gemeente, ook de senioren, bij talloze organisaties terecht voor ondersteuning, welzijn, sociale contacten, recreatie en noem maar op. Die hebben ons vaak niet meer nodig. Maar misschien is ook onze bekendheid niet groot genoeg” .

Aanvragen

Omdat de S.O.S. eind vorig jaar besloot te stoppen worden alle nadien binnengekomen donaties aan de gevers teruggestort. “We hoeven geen donaties meer,” vertelt Reinder. “Dat klinkt misschien heel vreemd, maar er zit nog genoeg geld in kas om diverse aanvragen te honoreren. We willen ons vermogen gebruiken voor het doel, waarvoor het door de donateurs in al die jaren bij elkaar is gebracht: het bevorderen van het welzijn van senioren in onze gemeente. We zijn zelf van plan nog een groot project op poten te zetten en daarnaast kunnen we nog genoeg aanvragen honoreren. Via een speciaal formulier kunnen mensen hun aanvraag indienen, op papier of digitaal. Ze kunnen mij daarvoor bellen op 06 22200458, mailen naar ondersteuningsenioren@outlook.com of het formulier afhalen bij de balie van Stichting De Welle.”

Voorwaarden

Aanvragen moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. “Aanschaffingen of activiteiten die wij ondersteunen hebben een collectief welzijnskarakter. Wij leveren geen bijdrage aan bijvoorbeeld een rolstoel alleen voor oma, maar misschien wel voor algemeen gebruik. Geen uniforme shirts voor een gelegenheidssportclubje, wel een scorebord voor een gevestigde seniorenbiljartvereniging. Zo zijn er natuurlijk veel meer initiatieven. We hopen onze mede-senioren zo op een idee te brengen. We kregen onlangs een aanvraag binnen voor de aanschaf van een AED door een groep (daarvoor opgeleide) wijkbewoners. Als dat anderen op ideeën brengt en dat vervolgens leidt tot een dichter netwerk van goed bruikbare AED’s in onze gemeente, wordt ons geld driedubbelgoed besteed.”

Wil jij jouw organisatie in het zonnetje zetten en ben je op zoek naar vrijwilligers? Bel HellendoornDoet! 06-28211059 of mail y.posthuma@stichtingdewelle.nl.

HellendoornDoet! ondersteunt diverse organisaties en brengt vrijwilligersvraag en -aanbod samen.