Levi Staman leest op een vermakelijke manier voor uit 'Leven van een loser' en weet de tweede sessie daarmee te winnen.
Levi Staman leest op een vermakelijke manier voor uit 'Leven van een loser' en weet de tweede sessie daarmee te winnen. Foto: A. van Ipenburg

‘In werkelijkheid is hij ‘n grote sukkel’

Algemeen

Na diverse voorrondes op alle basisscholen in de gemeente Hellendoorn, namen afgelopen zaterdag de twintig beste voorlezers het tegen elkaar op in de gemeentelijke finale van ‘de Nationale Voorleeswedstrijd’. In de foyer van het ZINiN Theater lazen zij de mooiste, leukste en spannendste stukken voor uit hun zelf gekozen boeken.

NIJVERDAL/HELLENDOORN - Zonder het bemoedigende knikje van moeder of de opgestoken duim van opa, publiek kon er door de corona-maatregelen niet bij zijn, was het voor de meeste leerlingen toch wel een spannende ochtend. In twee sessies lazen de meiden en een enkele jongen de sterren van de hemel en maakten het de jury flink lastig. Dat is op zich niet verwonderlijk, want van elke basisschool was de beste voorlezer aanwezig. En dan lazen ze allemaal verschillende teksten uit heel diverse boeken. Er waren spannende boeken, humoristische en klassiekers. Stuk voor stuk slaagden ze er in de andere leerlingen, aanwezige pers, maar vooral ook de jury mee te slepen in de verhalen die ze voorlazen. Ontroering en spanning, afgewisseld met een grote dosis humor, waardoor de zenuwen bij de meeste lezers snel wegebden.

Winnaars

Gelukkig was de jury zeer ervaren, zodat er toch winnaars uit de bus kwamen. Waar de een vol zelfvertrouwen in de voorleesstoel ging zitten, bleek een ander toch wat nerveus en gingen de eerste regels in sneltreinvaart of wat monotoon. Maar dan ging de knop om, zaten ze echt in hun verhaal en brachten de woorden tot leven. In de eerste ronde las Marlies Soer van basisschool De Bongerd als beste voor. Ze koos een fragment uit ‘Sjakie en de chocoladefabriek’, een klassieker van Roald Dahl. Levi Staman van basisschool De Meander werd de winnaar in de tweede sessie. Hij kreeg de lachers op zijn hand met een fragment uit ‘Leven van een loser’ van Jeff Kinnely. Nu denk je dat dat misschien niet zo moeilijk is, omdat het een grappig boek is, maar de manier van voorlezen bepaalt daarin toch veel.

De jury let daarbij op of je het publiek bij het voorlezen betrekt. Kijk je af en toe uit je boek omhoog? Is je leessnelheid goed, hoe is de intonatie? Het is niet alleen een kwestie van gaan zitten en voorlezen, deze kinderen oefenen daar zowel thuis als op school hard voor.

Regio en provincie

Deze twee voorleeskampioenen mogen dinsdag 8 maart onze gemeente vertegenwoordigen tijdens de regionale Voorleesfinale, in het Kulturhus in Holten. De winnaar hiervan gaat door naar de Overijsselse finale op donderdag 7 april, die weer in het ZINiN Theater wordt gehouden. Op 25 mei volgt dan nog de landelijke finale in Utrecht. Er is natuurlijk ook dan een deskundige jury, maar (nog veel leuker) de klassen van de voorleeskampioen worden met de bus opgehaald en zijn bij de finale aanwezig om hun kampioen aan te moedigen! Dit is toch wel de spannendste en leukste leesbevorderingscampagne.