Kayra en Anjolien
Kayra en Anjolien Foto: Evenmens

Ludduvuddu en een pikketanissie

Algemeen

Eén keer in de twee weken begin ik mijn werkweek op maandagmorgen in het ontmoetingscentrum ‘Kom dr in’ te Nijverdal. Hier kunnen inwoners met (beginnende) geheugenproblemen komen voor sociale contacten en lotgenotencontact. Voor deelname is geen indicatie nodig, waardoor het voor iedereen toegankelijk is. Mantelzorgers zijn eventueel ook van harte welkom om mee te komen.

Rond kwart voor tien sijpelen de eerste deelnemers binnen, ze worden door de vrijwilligster voorzien van een kopje koffie. Ik informeer ondertussen hoe het met iedereen gaat. “Mijn hoofd wil vandaag niet” zegt een dame. Ze vertelt veel wakker te hebben gelegen: ‘Ik bleef maar malen’. Dat is vervelend benoem ik. Al snel mengen de andere deelnemers zich in het gesprek. Ze vinden herkenning, maar bovenal erkenning in elkaars verhalen en dit sterkt ze. Samen moeten ze deze ochtend ook lachen om elkaars vergeetachtigheid. Ik benoem dat humor het beste medicijn is, en iedereen knikt. In mijn werk gebruik ik lachen en humor als communicatiemiddel. Lachen werkt ontspannend en maakt dat de mens met dementie beter met zijn angsten om kan gaan. Als we lachen komen er allerlei stofjes vrij in ons brein die ons beter doen voelen en even de zorgen doen vergeten. Ook kan een simpele glimlach iemand met dementie al snel een veilig gevoel geven.

Na de koffie vraag ik of ze het leuk vinden om het spel “vergeetwoorden” te doen. Dit spel gaat over woorden die vroeger heel gangbaar waren maar nu zelden meer gebruikt worden. Als voorbeeld geef ik het woord “ludduvuddu”. Dit roept direct herkenning op. O ja, ludduvuddu roept een dame. ‘Wat is dat’, vraag ik. ‘Liefdesverdriet natuurlijk’, zegt een andere dame, ze kijkt mij verbaasd aan dat ik het niet weet. Ik vervolg met nog een paar vergeetwoorden, zoals; knijpkat, beeldbuis en drollenvanger. Al snel levert het genoeg gespreksstof op en komen er dierbare herinneringen en anekdotes naar boven. Als mooie afsluiter noem ik een “pikketanissie”.

Een borrel, roept één van de dames. En ze zegt er achteraan; ‘het beste medicijn voor als je ludduvuddu hebt.’ We moeten allemaal hard lachen en mooier kunnen we deze ochtend niet afsluiten.

Het ontmoetingscentrum “Kom dr in” is een samenwerking tussen De Welle en Evenmens.Info: A. Smelt: tel 06-83502991.

https://evenmens.nl