Lokale energie-initiatieven zijn er in vele vormen. Zo zijn er projecten voor opwekking van energie met biogas uit mest. Ideaal voor plattelandsgemeenten waar het gas lokaal gebruikt kan worden.
Lokale energie-initiatieven zijn er in vele vormen. Zo zijn er projecten voor opwekking van energie met biogas uit mest. Ideaal voor plattelandsgemeenten waar het gas lokaal gebruikt kan worden. Foto: Shutterstock

Betere steun voor energieprojecten noodzakelijk

Het terugdringen energieverbruik en aanmoedigen van duurzame energieopwekking zijn steeds belangrijker. De ambitie in Twente is om in 2050 geheel energieneutraal te zijn. Hiervoor werd de Twentse energie Strategie opgezet. Naast de grotere projecten zijn er ook op kern- en buurtniveau steeds meer kleinschalige projecten.

TWENTE - Volgens Natuur en Milieu Overijssel zijn er in de hele provincie meer dan 300 duurzame energieprojecten, waaronder ruim 100 lokale energie-initiatieven. In vrijwel elke gemeente zijn inwoners actief om duurzame energie op te wekken en energie te besparen. Zo dragen zij bij aan de bredere ambitie. Dit is nodig, want overheden kunnen zelf ook maar zoveel doen; de meeste grond en panden zijn immers particulier bezit. Het prikkelen van buurten om zélf aan de slag te gaan moet de transitie versnellen.


In januari publiceerde Natuur en Milieu Overijssel een rapport met de resultaten tot nu toe. Hieruit blijkt dat het goed gaat met de lokale energie-initiatieven; er zijn steeds meer projecten en bestaande initiatieven zijn aan het professionaliseren. Men leert immers veel van de successen en uitdagingen van eerdere projecten. Tegelijk geven de initiatieven ook aan dat ze tegen hindernissen aanlopen en projecten regelmatig stagneren. Met name de gemeenten worden nog vaak genoemd als beperkende factor aldus Natuur en Milieu Overijssel.


In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat uiteindelijk 50 procent van lokale energie-initiatieven in eigendom moet komen van de lokale bevolking. Dit zal betekenen dat er in 2030 ongeveer 1.650 GWh aan duurzame energie opgewekt moet worden met kleinere initiatieven. Op dit moment zijn er plannen die al in een derde van deze opgave voorzien, aldus projectleider Linda van IJzendoorn voor lokale energie-initiatieven bij Natuur en Milieu Overijssel. De juiste ondersteuning door gemeenten zou dit de komende jaren kunnen versnellen. Zo zouden gemeenten actiever plekken aan moeten wijzen waar duurzame energie opgewekt mag worden. Nu lopen initiatiefnemers vaak tegen stroperige besluitvorming aan; ze hebben een goed idee maar kunnen het niet uitvoeren omdat er geen concrete locatie is waar dit mag.

Pen