Afbeelding
Foto: Shutterstock

Column: Vertrouwen

Algemeen

‘Weet jij al op wie je gaat stemmen?’, vroeg mijn buurvrouw. Ik hield me op de vlakte. Bij het uitbrengen van mijn stem voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart zal mijn leidraad zijn: wie geef ik mijn vertrouwen, wie is te vertrouwen en bij wie zijn de belangen van de mensen aan de onderkant van de samenleving het best in handen.

De bijdehanten en de slimneuzen komen wel aan hun trekken in de samenleving die wij hebben gecreëerd met ons allen. Ook in de afgelopen coronatijd zijn de rijken weer rijker geworden en de armen weer armer. Is de kloof weer groter geworden. Op plaatselijk niveau zal het niet anders zijn.

Wat er in de partijprogramma’s beloofd wordt, is voor mij niet zo interessant, ook al omdat ze verrassend veel op elkaar lijken, nauwelijks verschillen. Zo beloven ze ons allemaal dat de burger zoveel mogelijk betrokken moet worden bij het beleid. Participeren heet dat met een mooi woord. Ik heb daar geen hoge pet van op. Het betekent dat degenen die het langst en hardst zeuren en klagen, of, en dat wil ook nog wel eens helpen, slijmen, en degenen die de weggetjes weten, hun zin krijgen.

Een betrouwbare overheid neemt wijze beslissingen binnen de regels die op democratische wijze tot stand zijn gekomen en neemt haar besluiten omdat ze goed op de hoogte is wat er in het dorp speelt en neemt het op voor de mensen, daar ben ik weer, die dat zelf niet zo goed kunnen, de kwetsbaren. Wie houdt de rug recht, wie durft de kritische vraag te stellen, wie kent de man en vrouw in de straat.

Ik lees deze week in de krant dat er aan de Grotestraat een groot pand gebouwd gaat worden. Ik ben blij dat er straks weer huizen gebouwd gaan worden in onze gemeente. Ik neem aan alleen voor inwoners van onze gemeente, waardoor er huizen vrijkomen voor starters op de woningmarkt. Want dat wordt ook beloofd in praktisch alle partijprogramma’s: Meer huizen voor starters.

Het stoorde mij wel dat ik, als omwonende achterbuur, dit uit de krant moest vernemen. Ik ga dus met nieuwsgierigheid volgen welke politieke partij daarover zijn of haar vinger op gaat steken. Want ook dat beloven al die politieke partijen zonder uitzondering: dat we netjes en respectvol met elkaar om moeten gaan.

weedebee