Na de presentatie beantwoordde minister Hugo de Jonge vragen van aanwezigen, waarbij vooral jongeren ruim vertegenwoordigd waren..
Na de presentatie beantwoordde minister Hugo de Jonge vragen van aanwezigen, waarbij vooral jongeren ruim vertegenwoordigd waren.. Foto: A. van Ipenburg

‘Wonen mag voor niemand zorg zijn’

Algemeen

Een kersverse minister op bezoek in Haarle gebeurt niet elke dag. Dat het broodnodig was, bleek maandagavond in de kerk, waar de emoties behoorlijk opliepen. Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, was op uitnodiging van CDA Hellendoorn aanwezig om de noodkreet over de woningbouw in Haarle tot zich te nemen.

HAARLE - Dat de kerk niet zomaar als locatie was gekozen en niets te maken had met de christelijke signatuur van de partij bleek al snel. Hij maakt namelijk onderdeel uit van plannen van Reggewoon. John Olde Olthof, directeur Reggewoon, kreeg klokslag 19.00 uur het woord en vond dat een gedenkwaardig moment. Na wat algemene informatie over Reggewoon, vertelde hij over de plannen die zij hebben met de kerk. “Wij hebben plannen deze kerk te kopen en om te bouwen naar appartementen met 24 uurs zorg, levensloopbestendige woningen en enkele appartementen voor jongeren en starters. Zo realiseren we een zekere doorstroom en kunnen zowel ouderen áls jongeren in het dorp blijven wonen. Daarbij zien we uitdagingen in het kader van duurzaam bouwen en passend aanbod creëren, waarbij we de betaalbaarheid en leefbaarheid niet uit het oog mogen verliezen. Dat kunnen wij als woningcorporatie niet alleen, daar hebben wij de overheid voor nodig. Maar wat ons betreft mag wonen nooit een zorg zijn voor mensen.”

Ter afsluiting overhandigt hij Hugo de Jonge een collectebus, die symbool staat voor de solidariteit die nodig is om uit deze impasse op de woningmarkt te komen. Misschien gaat 7 februari 2022, zeven uur ‘s avonds wel de boeken in als het moment waarop er eindelijk beweging kwam in de woningmarkt in Haarle.


Foto: CDA

Jongeren

Hoewel de minister de symboliek van de collectebus erg kon waarderen, werd hij meer geraakt door de emotionele noodkreet van de jongeren. De jongeren die ruim zes jaar geleden de ‘werkgroep woningbouw Haarle’ zijn gestart, inmiddels rond de dertig zijn en al die jaren hebben moeten concluderen dat de woningbouw in Haarle op slot zit en blijft. “Wij hebben er de afgelopen jaren onmeunig veel vrijwilligersuren ingestoken en een goede samenwerking met gemeente en Reggewoon opgebouwd, maar de trieste conclusie is, dat er in al die jaren helemaal niets veranderd is. Wij zijn ‘droadnagels’, mensen die al eeuwen gewend zijn zichzelf te redden. We hebben een behoeftenonderzoek gedaan, om aan te tonen dat er zoveel mensen hier willen blijven wonen en er dus meer huizen gebouwd moeten worden. We zijn met diverse locaties voor ‘inbreiding’ gekomen, maar alles werd op wettelijke gronden afgewezen. Er moet nu echt iets gebeuren, want de jongeren trekken weg en hoe graag ze ook willen, ze kunnen niet meer terugkomen. Procedures duren te lang en mensen van buiten het dorp hebben meer financiële middelen om hier woningen te kopen.”

Ook zij hebben een symbolisch cadeau: een vogelhuisje als starterswoning.

Eigen inwoners

Hugo de Jonge trekt zich deze noodkreet aan en is van mening dat veel procedures anders of sneller kunnen. “Ik merk dat jullie boos zijn en dat begrijp ik. Wij als overheid hebben daarin misschien wel een beetje onze taak verzuimd. Daarnaast vind ik dat het mogelijk moet zijn inwoners van de gemeente, of een kern binnen die gemeente, voorrang te geven op het kopen of huren van een woning in die plaats.”

Roy Zijlstra voegt daar als lijsttrekker van CDA Hellendoorn aan toe dat zij zich sterk maken voor het realiseren van 1000 woningen gemeentebreed, in de komende jaren.