Iris gooit een van haar hobby's in de strijd en bakt brownies om zoveel mogelijk geld bij elkaar te halen voor de Linda Foundation.
Iris gooit een van haar hobby's in de strijd en bakt brownies om zoveel mogelijk geld bij elkaar te halen voor de Linda Foundation. Foto: eigen foto

‘Leuk, dacht ik, ik stuur wat foto’s in voor de lol’

Algemeen

Wat begon als grap werd ineens serieuze werkelijkheid toen Iris van Urk op basis van haar foto’s werd uitgenodigd voor de casting van de Miss Teen Overijssel verkiezing. Vol verbazing, maar ook met heel veel plezier heeft ze alles over zich heen laten komen en maakt zich nu op voor de provinciale finale.

NIJVERDAL - “Dat was wel even schrikken, toen ik het bericht kreeg dat ik aan de casting mee mocht doen”, vertelt Iris met een grote lach op haar gezicht. “Ik zag het bericht over de Miss Teen verkiezing ergens voorbij komen en heb toen voor de gein wat foto’s ingestuurd. Gewone kiekjes, geen professionele foto’s of zo. Ik had het ook niemand verteld en was het al bijna vergeten, tot ik dat bericht kreeg.”

“Dat was voor ons ook een verrassing”, zegt haar vader. “We wisten wel dat Iris een keer aan zoiets mee zou willen doen, maar tot nu toe was dat nooit op haar pad gekomen. Dat dat nu gebeurde vonden we leuk, maar we hebben er wel even over gepraat wat er nu op Iris’ pad kan komen. Voor ons stond voorop dat ze deze ervaring met twee handen aan moest pakken. Vanuit de organisatie is er heel goede begeleiding en dat maakt het allemaal nog leuker.”

Goed doel

Iris lacht. “Ik ben niet iemand die constant met haar uiterlijk bezig is en steeds selfies post. Daar moet ik nu wel echt mee bezig. Niet zozeer met selfies, maar wel met berichten op sociale media. Alle deelneemsters mogen geld ophalen voor de Linda Foundation en ik wist gelijk wat ik ging doen. Bakken is een grote hobby van me, dus ik ga brownies bakken en verkopen. Mensen kunnen kiezen tussen witte en bruine, voor 1,50 euro per stuk of vier voor vijf euro. De volledige opbrengst komt ten goede aan de Linda Foundation. Daarnaast kunnen mensen op mij stemmen, waarmee ik een soort publieksprijs kan winnen. Op 20 maart is de officiële Miss Teen Overijssel verkiezing en als ik die zou winnen, ga ik door naar de landelijke finale. Maar dat is wel even anders dan de casting.”

De casting was in verband met alle corona-maatregelen een soort drive through. “Die ging voor mijn gevoel niet echt goed”, zegt Iris. “We kwamen daar met de auto aan, ik moest uitstappen, foto laten maken in een cocktailjurkje, mezelf voorstellen aan de jury en een Engelse vraag beantwoorden en weer terug in de auto. ‘s Avonds maakten ze via een livestream bekend welke meiden er door gingen. Hoewel ik er niet vanuit ging dat ik door zou gaan, zaten we toch met zijn allen te kijken en ineens zag ik mijn naam in beeld. Ik was totaal overdonderd en mijn familie maar juichen! Het drong in eerste instantie niet echt tot me door, maar ik zit gewoon in de finale met twintig andere tieners.”

Trainingen

Bijna elke week staan er trainingen op het programma, vaak op zondag, waar haar ouders Iris naar toe brengen. “Mijn ouders steunen me echt op alle mogelijke manieren en dat is heel fijn. Ik ben net zestien, dus ik kan niet overal zelf naar toe rijden. Dat is soms wel een belasting voor mijn ouders, maar gelukkig doen ze het met plezier. Die trainingen zijn wel leuk, maar ook nodig. Ik moest bijvoorbeeld echt leren op tien centimeter hakken te lopen”, lacht Iris. “De eerste keer was drama, maar ik kreeg goede tips van een deelnemer van vorig jaar die ons daarbij begeleidt. Naast het ‘catwalk lopen’ krijgen we ook sporttrainingen. En ik leer veel van de fotoshoots. Alles bij elkaar is het gewoon heel leuk. Het gaat bij deze missverkiezing ook niet om je maten, maar vooral om je uitstraling. Mijn vrienden en familie vinden het allemaal erg leuk voor me, vooral omdat ik ‘zo gewoon’ blijf en doe wat ik altijd al deed.”

School

Iris leert Maatschappelijke Zorg aan Landstede in Raalte en zit daar echt op haar plek. “Op school zijn ze heel begripvol en ze vinden het leuk dat ik mee doe. Ze hebben aangegeven me te willen steunen waar nodig. Hierna wil ik graag HBO Social Works gaan doen. Uit een profielschets kwam naar voren dat ik een zorgzaam persoon ben die altijd graag mensen wil helpen. Dat klopt helemaal en deze studie is mij echt op het lijf geschreven, het is leuk en ik leer echt ontzettend veel.”

Stemmen en bestellen

Wil jij Iris verder helpen? Sms ‘poll overijssel iris’ naar 3010 én app voor brownies naar 06-22955459 of dm via insta: iris.0548_