EVBN
EVBN Foto:

Eerste Veterinaire Bloedbank Nederland ook de enige

Nederland maakt in 2003 kennis met de EVBN. Anno 2022 de enige bloedbank, waar het doorgaans op de woensdag en vrijdag een drukte van belang is. Daar verzamelen gezonde honden en katten zich mét hun baasjes om een zakje bloed af te staan, bedoeld voor viervoeters met bloedarmoede.


De EVBN heeft onderdak bij Dierenkliniek Van der Meiden aan de Kerkstraat 24 in Nijverdal, en is 24/7 bereikbaar voor dierenartsen die in eigen praktijk een bloedtransfusie willen toedienen. Die bereikbaarheid is uniek, want bloedarmoede kan razendsnel voor een levensbedreigende situatie zorgen! Voor deze spoedzendingen staat er altijd een koerier paraat die bloed in Nederland en België bij de patiënt brengt.

Bloedarmoede ontstaat door een ongeval, operatie, aanmaakstoornis, of een ernstige ziekte waarbij eigen bloedcellen worden afgebroken. Een bloedende tumor kan zorgen voor bloedverlies in de buik. Veelal is aan de buitenkant niets te zien, maar een oplettende eigenaar ziet dat de hond sloom is en bleek tandvlees heeft. In dit soort gevallen kan een bloedtransfusie uitkomst bieden!


De veterinaire bloedbank heeft donoren nodig, die samen met hun baasjes een paar keer jaar op stap gaan naar de EVBN. Daar wordt de donor op z’n gemak gesteld en uitgebreid gecheckt. De donatie is minutenwerk en de beloning? Die is groot. De donorhond vermaakt zich uitstekend met een hondenkoekje (of twee). Een donorkat is vanzelfsprekend wat eigenzinniger en die vindt het vaak al heerlijk om even met rust gelaten te worden of een aai over het bolletje te krijgen. En de baasjes van deze geweldige viervoeters? Die praten ondertussen bij met medewerkers van de kliniek onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers erbij. Tijdens de jaarwisseling hebben we zowel donoren als eigenaren in het zonnetje gezet, door op de huisadressen een attentie te bezorgen.


Er is steeds meer vraag naar bloed(producten) en daarvoor zijn donoren nodig. Grote honden met een gezond gewicht van meer dan 22 kg zijn geschikt. Ook zien we graag gezonde katten die bloed willen donoren. Denk jij dat jouw hond of kat geschikt is en heb je enkele keren per jaar zin om naar ons toe te komen? Meld je dan nu aan en we verwelkomen je graag met je viervoeter(s). Mail naar info@evbn.nl, of vul het aanmeldformulier in op www.evbn.nl. We zijn vanzelfsprekend ook op 0548-61 88 65 te bereiken voor aanmelding. Je kunt ons volgen op FB en Insta.


Cris van der Meiden, dierenarts
Lina Braun, Hanneke ten Dam, Iris van Dartel, Amber Meerlo, paraveterinairen

dierenkliniekvandermeiden.nl

Column