Afbeelding
Foto: Lizet Beek Fotografie

Bus voor Koen

Algemeen

HELLENDOORN - Reizen is voor veel mensen iets heel gewoons, maar voor Hellendoorner Koen KleinJan is het niet zo eenvoudig. Koen heeft een stoornis genaamd dyspraxie. Hij raakt overweldigd door de vele prikkels onderweg en daar reageert zijn lichaam op. Dat kan zorgen voor onveilige situaties, maar familie KleinJan wil wel samen op pad kunnen. Daarom zamelt Stichting RuimvolKOENde geld in voor een prikkel-proof bus.

Dyspraxie

Koen heeft een stoornis genaamd dyspraxie. Bij deze aandoening wordt informatie vanuit de hersenen niet goed gecommuniceerd naar de rest van het lichaam. “De problematiek van Koen is complex. Er is sprake van dyspraxie, maar dat is niet het enige. Wat dan wel, dat is de vraag. Spontaan gaan dingen makkelijker, dan op commando”, aldus moeder Angelique KleinJan. Niks is vanzelfsprekend. Een pagina omslaan in een boek, dat lukt hem over het algemeen niet. “Koen zegt zelf dat hij weet wat hij wil doen, maar zijn lichaam doet het niet. Positieve ervaringen en in contact komen met mensen biedt volgens haar perspectief voor de achttienjarige Hellendoorner. “Langzaam zien we onze Koen weer tevoorschijn komen tussen alle stress.”


 Foto: Lizet Beek Fotografie

Fiets

Samen met zijn moeder gaat de achttienjarige vaak op de tandem. “Als de stress door wind, geluid en licht hem te veel wordt, kan hij zelf niet meer fietsen”, legt Angelique uit. “Op een tandem hoeft hij in principe alleen maar te zitten en bewegen zijn benen mee met de trappers. Beweging is goed voor het verlagen van het stressniveau.” Routes rondom Hellendoorn hebben ze inmiddels uitgespeeld. Onder de mensen komen is volgens zijn moeder erg goed voor Koen. “Hij is behoorlijk geïsoleerd geraakt en wil graag contact, maar direct contact is nog wel moeilijk voor hem. Van een zwaai of een groet geniet ie.”

Bus

“Koen wil graag naar de zee”, zegt moeder. Zo’n reis vergt veel energie van de Hellendoorner. Dingen als te dicht bij iemand zitten en de wisseling van zon en schaduw ervaart hij als zeer stressvol. “Een bus met dubbele cabine geeft te weinig ruimte en een zonnebril kan hij niet op, want Koen kan niks op zijn hoofd verdragen.” De wens van familie KleinJan is een bus die zo ingericht is dat mensen niet in “Koens ruimte” zitten. “En getint glas tegen de grote lichtwisseling en een trekhaak voor de tandem”, vult Angelique aan.

Financieel vlak

De familie heeft een bus gevonden van vijfentwintigduizend euro. Daar zit alles op en aan om Koen de wijde wereld in te helpen. “Er wordt echter steeds minder vergoed”, zegt moeder Angelique KleinJan. “We zitten keer op keer met het financiële aspect.” Volgens moeder Kleinjan zijn er geen potjes om middelen te realiseren. “Met een persoonsgebonden budget mag ik begeleiding regelen, maar geen spullen.” Inmiddels is er een doneeractie opgericht.

Donaties

Via de website van de stichting kunnen mensen sinds 14 februari doneren. “Eerst ging het echt geweldig, een hele hoos aan donaties. Daarna ging het druppelen. We zitten nog niet op de helft.” Doneren kan via de website van de stichting: www.ruimvolkoende.nl of via rekeningnummer NL71 RBRB 8835 8567 95 op naam van Stichting RuimvolKOENde.