De leerdienst is gericht op een brede belevenis van religie; dit geeft verrassende inzichten en een andere kijk op bredere thema's aldus de werkgroep.
De leerdienst is gericht op een brede belevenis van religie; dit geeft verrassende inzichten en een andere kijk op bredere thema's aldus de werkgroep. Foto: Shutterstock

Reeks leerdiensten

Algemeen

De eerste van een reeks leerdiensten ‘Tora en Evangelie’, kortweg LTE, is zondagavond 27 februari. Ds. Reiner Gosker, emeritus predikant en voorzitter van de Classicale Werkgroep Kerk en Israël Overijssel/Flevoland is voorganger van deze dienst. Deze start om 19.00 uur in ‘n Oalen Griezen.

HELLENDOORN - In deze LTE volgt men het leesrooster van de synagoge. Deelnemers verdiepen zich in een gedeelte van de Sidra (=afdeling van de Tora) die op sabbatochtend voor de desbetreffende zondag in de synagoge is voorgelezen. Als eerste kijkt men naar de Joodse (rabbijnse) uitleg van de Bijbeltekst. Dat levert dan weer ingangen op die leiden naar verrassende thema’s, aldus de werkgroep. 

“De vraag is vervolgens wat we ervan kunnen leren. Hoe kan dit ons verrijken? Het gaat om het tegoed van het Oude Testament en de rabbijnse exegese. We lezen in de dienst ook een bij deze uitleg passende tekst uit het Nieuwe Testament, want het gaat in de dienst ook om de relatie tussen de Tora en het evangelie.”
Er worden liederen gezonden uit het liedboek en na afloop is er ruimte voor vragen en reacties. Dit onder de noemer ‘leren van elkaar.’ Belangstellenden zijn van harte welkom, aldus de uitnodiging.