Afbeelding
Foto: EMILE

D66 wil verantwoordelijkheid nemen

Algemeen

Binnenkort mogen we weer voor de gemeenteraad naar de stembus. En juist in deze tijd is het belangrijk dat we dit in alle vrijheid kunnen doen. 

D66 Hellendoorn is een lokale partij. De leden van D66 Hellendoorn wonen in deze gemeente en hebben binding met de Hellendoornse samenleving. Net als iemand lid kan zijn van de KNVB of de ANWB, sluiten we ons aan bij een vereniging of bond waar we iets mee hebben. En juist die verscheidenheid van mensen met al hun verschillende lidmaatschappen maakt onze samenleving zo veelzijdig. 

Als je gaat stemmen, besef dan dat er niet één partij is die meer binding heeft met de samenleving dan de zes andere partijen. Kijk en lees waar partijen voor staan. En kijk of partijen die roepen dat alles beter moet ook daadwerkelijk verbeteringen aandragen, of dat het blijft bij klagen.

Want verantwoordelijkheid nemen is niet eenvoudig. Als er tekorten zijn doordat de Haagse geldkraan dicht gaat, dan moeten we toch blijven omzien naar de mensen die hulp nodig hebben. Dan willen we ook onze prachtige voorzieningen in stand houden. Dan willen we niet bezuinigen op sport of op buurthuizen. Dan moeten er lastige keuzes gemaakt worden. Wij hebben de afgelopen vier jaar deze verantwoordelijkheid op ons genomen. En na vier jaar met D66 in de coalitie is de gemeente financieel een stuk gezonder, is de solvabiliteit verbeterd en hebben we veel minder schulden. Maar we zijn er nog niet.

D66 blijft verder werken aan een gezonde en goed functionerende gemeente, waar het fijn werken en wonen is. We zijn kritisch op waar het geld aan uitgegeven wordt, maar tegelijkertijd moeten we wel blijven omkijken naar elkaar.

De energietransitie vergt de komende jaren weer veel aandacht. Plannen om snel zonnevelden aan te leggen stuiten op problemen. De netbeheerders hebben hun netwerk nog niet klaar, en wet- en regelgeving zorgen er voor dat aanvragen niet zo snel gaan als misschien gedacht. Hoewel de gemeente nu volop inzet op zonne-energie, moeten we toch een open blik houden voor andere vormen van energie opwekking, daarvoor lopen wij niet weg. Ook dat is verantwoordelijkheid nemen.

De komende jaren zal de gemeente weer groei doormaken. De vergrijzing zet door en we moeten inzetten op een uitbreiding en doorstroming van woningen in alle segmenten en in alle kernen, zodat er een evenwichtige samenstelling van woningen blijft die aansluit bij de wensen van de inwoners. Als ontwikkelingen in kleine kernen achterblijven mag de gemeente zelf grond aankopen, maar in Nijverdal en Hellendoorn sturen we op inbreiding.

Ik hoop dat u allemaal naar de stembus gaat op 14, 15 of 16 maart, en dat u uw stem geeft aan een partij met een visie. Ik zie er naar uit om de komende vier jaar samen met Bertus Webbink, Sander Veltkamp en een enthousiaste steunfractie ons weer in te zetten voor de hele gemeente.

Edo op den Dries
D66 Hellendoorn