Afbeelding

‘Het verschil zit hem vooral in de hoe’

Algemeen

NIJVERDAL - Businessclub Hellendoorn-Nijverdal hield woensdagmiddag 2 maart hun traditionele lijsttrekkersdebat. In dit debat kwamen stellingen naar voren die voornamelijk van belang zijn voor de lokale ondernemer. “De verschillen zijn uiterst klein”, zegt gespreksleider Etzel Steinhage in het ZINiN Theater. “We hebben deze stellingen om juist de verschillen meer naar voren te laten komen.” In totaal waren er vier stellingen. De stellingen waarover de lijsttrekkers debatteerden gingen over de bezetting van het industrieterrein, het vinden van personeel, woningbouw en als afsluiter “Dezelfde coalitie gaat door”. Op het laatste punt na zijn de partijen het met elkaar eens. “Het verschil zit hem vooral in de hoe”, vertelt gespreksleider Etzel Steinhage.

“Het gaat erom hoe men met elkaar omgaat en hoe ze besluiten maken”, vervolgt de gesprekleider. “De lijsttrekkers willen allemaal dezelfde richting op als je kijkt naar het grote plaatje van de stellingen.” Als voorbeeld neemt Steinhage de uitbreiding van het industrieterrein. “Iedereen is voor uitbreiding, het verschil tussen diverse partijen draait vooral om waar en hoe.” Ondernemers die vandaag aanwezig waren, hebben naar zijn mening die verschillen duidelijk naar voren zien komen.

Als moderator kon Steinhage de zaal in kijken. “Deze was erg leeg.” Hij vergelijkt het met het BCHN-debat van vier jaar geleden in Landgoed De Uitkijk. Daar zat de zaal volgens hem toen vol, in het ZINiN is meer plek. “Toch waren dezelfde mensen weer aanwezig, de businessclub is groter dan dat.” Hierbij plaatst de moderator wel een belangrijke kanttekening. “We zijn natuurlijk halverwege de middag begonnen, dan zijn er nog veel lokale ondernemers hard aan het werk.”

Een andere kanttekening die Steinhage wil plaatsen, is de rol van de gemeente. “Als het gaat om iets op gang te brengen, hebben gemeenten vooral een faciliterende rol.” Een belangrijke ontwikkeling die hij hierbij noemt is de verbetering van accountmanagement. “Ten opzichte van vier jaar geleden zijn er meer aanspreekpunten voor de ondernemende gebieden. Dat functioneert beter dan toen.”

Lijsttrekkers Anja ter Harmsel (GL), Roy Zijlstra (CDA), Mark Paalman (PvdA), Margreeth Krommendijk (CU), Edo op den Dries (D66), Annemarie Dubbink (LH) en Joost ter Horst (VVD) hebben de visie van hun partij gedeeld. “De businessclub heeft er goed aan gedaan dit te organiseren. De aanwezigen hebben gezien waar de verkiezing over gaat. Wie hen als ondernemer zal moeten vertegenwoordigen. Het is nu aan hen om 16 maart te stemmen.”

Afbeelding
Pen