Afbeelding
Foto: John Wolthuis

Hele dag elektrisch rijden ontdekken

Algemeen

De Vereniging Elektrische Rijders(VER) houdt een elektrisch rijden dag op het Henri Dunantplein in Nijverdal op 12 maart. Reden genoeg voor organisator Bram Calkhoven om de lezer een kijkje te geven in de wereld van elektrisch rijden. 

De gemiddelde eigenaar van een brandstofauto staart zich stuk op het rijbereik (de range). Dat creëert een groot gemis, omdat de range maar zelden benut wordt. Bij elektrisch rijden is de vraag welke afstand dagelijks afgelegd moet worden en welke afstand minimaal eens in de maand wordt afgelegd. De hoogste daarvan bepaalt de range. Het voordeel is namelijk dat de auto elke ochtend vol is. Tanken is dus verleden tijd. Om een idee te geven, voor de gemiddelde Nederlander is een range van 160 km al genoeg.

Laden

Laden is beslist iets anders dan tanken, de enige gelijkenis is dat beiden voorzien in een energievoorraad. Het moment verschilt echter. Een elektrische rijder zegt eigenlijk altijd: “Parkeren = Laden”. Dit zorgt voor een auto die altijd vol is. Een belangrijk tweede punt van laden is de laadsnelheid. Dient de auto geschikt te zijn voor vakanties of werk in het buitenland dan is de laadsnelheid een belangrijke factor. Snel laden kan inmiddels al met 100 km per vijf minuten, al is niet elk type zo snel. Kijk daarom goed naar het gebruik, vaak is 200 km per twintig minuten voldoende. Gelijk aan de afstand en tijd voor een koffiepauze.

Het Rijden

Tot zover de andere manier van denken, elektrisch rijden brengt vooral een groot gemak met zich mee. Het genot van niet meer schakelen en continue vermogen onder een pedaal. Remmen is eigenlijk verleden tijd. De stilte geeft rust in het rijden en maakt invloeden van buitenaf hoorbaar.


Foto: John Wolthuis

Het Comfort

Nooit meer ramen krabben of billen verbranden. Een elektrische auto biedt gelegenheid om in de winter altijd warm in te stappen en in de zomer koel. Het ontbreken van bewegende delen maakt de elektrische auto ruimer binnen hetzelfde volume.

Het Onderhoud

Welk onderhoud? Afgezien van slijtagedelen als banden is het onderhoud minimaal. Het gebrek aan bewegende delen zorgt voor onderhoudsintervallen tot wel 100.000 km.

De Kosten

De afgelopen jaren is de hogere aanschafprijs een horde geweest, met het huidige aanbod lijkt dit verleden tijd te zijn. Op de tweedehandsmarkt is dit verschil nog goed merkbaar. De prijzen liggen relatief hoog en dat kent twee oorzaken. De afschrijving is minimaal en de gebruikerskosten zijn bijzonder laag. Tot wel 3 keer lager dan bij een conventionele brandstofauto. Dat maakt dat de elektrische auto in trek is.

De Duurzaamheid

De elektrische auto is geïnitieerd als duurzaam alternatief voor een brandstofauto, dat is het ook. Elektrisch rijden kan geheel uitstootvrij en biedt consumenten in de gelegenheid om zelf in de energiebehoefte te voorzien. Voor levensduur hoeven wij het in elk geval niet te laten, een negen jaar oude Tesla in Duitsland heeft inmiddels de 1.600.000 km aangetikt.