Elektrisch rijden is comfortabel en is super efficiënt, aldus VER-ambassadeur John Wolthuis.
Elektrisch rijden is comfortabel en is super efficiënt, aldus VER-ambassadeur John Wolthuis.

‘Elektrische auto is goed voor milieu’

Algemeen

Een elektrische auto is goed voor het milieu. Zo verbruikt een elektrische auto tijdens het rijden veel minder energie. Dat scheelt wel een factor 3 ten opzichte van een auto op benzine of diesel. Dat komt doordat een elektromotor veel efficiënter is. Er gaat geen energie verloren via het koelsysteem en de uitlaat. Maar dat heeft ook een nadeel. De verwarming verbruikt óók stroom en daardoor is de actieradius in de winter veel kleiner dan in de zomer.

Je kunt verrassingen voorkomen als je kijkt naar het echte, realistische rijbereik van de auto. De website ev-database.nl geeft de praktische actieradius voor 200 elektrische auto’s. Naast het jaargetijde is ook het gebruik van belang. Is dat in de stad of op de snelweg. Beide factoren opgeteld laat grote verschillen zien, bijvoorbeeld 500 km in zomer-stad en 270 km in winter-snelweg.

Comfort en efficiëntie

Voor VER-ambassadeur John Wolthuis was het energieverbruik belangrijk bij zijn autokeuze. Hij is ook energiecoach bij energiecoöperatie ZutphenEnergie. Daar helpt hij als vrijwilliger de bewoners bij energiebesparing in de woning. Sinds vorig jaar begeleidt hij ook mensen bij de overstap naar elektrisch rijden.

Wolthuis over zijn keuze acht jaar geleden: “Ik had een best zuinige benzine auto. Mijn Toyota Prius zónder stekker reed gemiddeld 1 op 20. Maar toen ik ging rekenen bleek dat er meer dan drie keer zoveel energie in die benzine zit als nodig is om elektrisch te rijden. Ik heb toen gekozen voor een BMW i3 en heb daar 140.000 km mee gereden. Die rijdt comfortabel en is super efficiënt.” 

Minder uitstoot

Broeikasgassen spelen bij de energietransitie een belangrijke rol. De totale uitstoot van CO2 is het meest gunstig bij elektrische auto’s, ook als álles wordt meegeteld. Onderzoek van TNO heeft dat uitgewezen. Daarbij is ook de uitstoot bij productie van de auto meegenomen, inclusief de accu. En ook natuurlijk die bij de productie van de ‘brandstof’. Al na een gering aantal kilometers wordt het omslagpunt bereikt. Daarna neemt de milieuwinst alleen maar toe. De elektrische auto zélf heeft geen uitstoot. Maar de manier waarop de stroom wordt opgewekt heeft wel grote invloed op de totale CO2-uitstoot van de auto. 


Elk jaar onderzoeken consumentenorganisaties de duurzaamheid van energieleveranciers.

Echt groene stroom

In de praktijk zijn er grote verschillen tussen energieleveranciers die groene stroom aanbieden. Maar voor een gemiddelde consument is dat niet te overzien. Daarom doet de Consumentenbond samen met Natuur & Milieu en WISE elk jaar onderzoek naar de energieleveranciers. Daar treden grote verschuivingen op. Voor consumenten wordt écht groen steeds belangrijker. De lokale energieproducenten staan bekend als supergroen. Coöperaties als Opgewekt Rijssen en Hellendoorn op Rozen scoren met hun koepelorganisatie om | nieuwe energie een 10.

Eigen zonnestroom 

Afgelopen maanden zijn de kosten van gas, stroom en autobrandstof flink gestegen. Maar voor mensen die elektrisch rijden valt de kostenstijging mee. Sowieso zijn de kosten van de benodigde energie veel lager bij elektrische auto’s. Afhankelijk van wáár je laadt, scheelt dat een factor 2 tot 4. Snelladen onderweg is het duurste en thuis laden het goedkoopst.

Stroom van je éigen zonnepanelen, is het gunstigst. Wanneer je voldoende zonnestroom-capaciteit hebt, kun je ervoor kiezen om alleen te laden wanneer je stroom ‘over’ hebt. Terugleveren aan het net levert steeds minder op. Dan kun je het beter zelf opslaan in de accu van je auto.


De ene laadpaal is slimmer dan de andere. Deze Lanova laadpaal uit Enter biedt veel mogelijkheden. - Foto: Lanova

Slimme laadpalen

Wanneer je stroom kunt laden van je eigen woning is dat makkelijk en veel goedkoper. Wel moet er een geschikt laadpunt zijn. In veel situaties is het handig te kiezen voor een laadbox of laadpaal. De website laadpaaltop10.nl biedt goede uitleg met specificaties van een groot aantal modellen. Kijk ook naar het vermogen dat je laadpaal moet hebben, dat varieert van 3,7 kW tot 22 kW. Wanneer je dagelijks niet zoveel rijdt voldoet een lage capaciteit. Bij een hoog vermogen is vaak een aanpassing nodig in de meterkast.

Bij een laadpaal valt veel te kiezen. De ene laadpaal is slimmer dan de ander. Sommige kunnen zo worden ingesteld dat het automatisch gaat laden als de woning een overschot aan zonnestroom heeft. 

Auto als buffer

In de nabije toekomst komen er ook laadpalen die tweerichtingsverkeer gaan ondersteunen. Er komen steeds meer auto’s beschikbaar die bidirectioneel kunnen laden. Dat wordt ook wel vehicle-to-grid (V2G) genoemd. De auto kan dan ook stroom gaan terug leveren aan de woning en aan het stroomnet. Dat biedt een oplossing voor een actueel vraagstuk: het opvangen van tekorten en overschotten aan duurzame energie. Het wordt dus een buffer en krijgt een vergelijkbare functie als een thuisbatterij. Dit stabiliseert het stroomnet en levert inkomsten.


Marina van Helvoort, directeur van de VER, is trots op de ambassadeurs. 

De VER helpt mee

De Vereniging Elektrische Rijders (VER) is dé stem van elektrische rijders in Nederland. Het is de onafhankelijke bron van informatie voor huidige en toekomstige gebruikers van elektrische auto’s.

VER directeur Marina van Helvoort is blij met de grote groep vrijwilligers: “Wij als VER vinden het belangrijk dat er op lokaal niveau aandacht is voor elektrisch rijden en zijn trots dat onze VER ambassadeurs initiatief nemen om dit op te zetten. De wereld van elektromobiliteit wordt steeds omvangrijker. Lokaal draagvlak is daarbij belangrijk.”

De VER biedt een ontmoetingsplek voor iedereen die geïnteresseerd is in elektrisch rijden. VER brengt het perspectief van gebruikers naar politici, beleidsmakers en marktpartijen zodat zij beter afstemmen op hun wensen. Daarmee is de VER een versneller in de transitie naar klimaatvriendelijk vervoer.

Met een gratis lidmaatschap kun je al van veel diensten gebruik maken. Een premium lidmaatschap biedt nog meer. Dan heb je toegang tot alle VER-bijeenkomsten en tot de bibliotheek van de EV helpdesk.